Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα: Μαζικές αποχωρήσεις και παραιτήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Μόνο ευοίωνη δεν φαντάζει η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα έγιναν εντός και εκτός του συνεδρίου, την περασμένη Παρασκευή. Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων ήταν ο Πέτρος Παππάς, ενώ ακολούθησαν Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλία Χρηστίδου και έτσι η Κοινοβουλευτική του 

Ομάδα απαριθμεί πλέον 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ, καθώς οπωσδήποτε τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν κι άλλες παραιτήσεις και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τον θεσμικό του ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντός της Βουλής.

Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Γαβρήλος παραιτήθηκαν σήμερα, με επιστολή τους προς τον Νίκο Παππά από τα κομματικά τους καθήκοντα. Το ίδιο έκανε και ο Θάνος Μωραΐτης, αποχωρώντας από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Η βουλευτής Πέλλας δήλωσε σήμερα πως δεν θα αποχωρήσει άμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν οργανωθεί το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι το οποίο «τρέχει» ήδη.

Η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, θεωρεί πλέον το εαυτό της ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Παραμένω ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “συνεργαζόμενης” προς το παρόν. Η σκέψη μου ήταν ότι δεν έπρεπε να ρίξω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν και δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε το πρωί μέσω της ΕΡΤ.



O Γιάννης Σαρακιώτης δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις του, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης έχει πέσει σε πολιτικές σκέψεις. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Δεν ξέρω ακόμα αν θα φύγω. Είμαι προβληματισμένος» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη διέψευσε τα περί «μεταγραφής» της στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι θα τοποθετηθεί σε χρόνο που θα κρίνει η ίδια. «Για το αντιδημοκρατικό άγος του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που προοικονομήθηκε στην Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, και τις μοιραίες εξελίξεις για τις οποίες είχα προειδοποιήσει εγκαίρως, θα τοποθετηθώ ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον τόπο και τον χρόνο που θα κρίνω πρόσφορα.


Στον μεταξύ χρόνο συνομιλώ μόνο με την κοινωνία και τα μέλη του κόμματος και δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, από την οποίαν προέρχομαι και πάντα θα υπηρετώ».

Κλειστά κρατά, επίσης, τα χαρτιά της η Έλενα Ακρίτα. Την τελευταία της ανάρτηση έκανε την Παρασκευή το μεσημέρι, πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Υπέγραψα αυτό

«Τάσσομαι υπέρ της συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Τάσσομαι κατά του αποκλεισμού οποιουδήποτε νόμιμα εκλεγμένου συνέδρου. Η Δημοκρατία δεν αποκλείει».
Μαζικές αποχωρήσεις από την ΚΕ

Την παραίτησή τους υπέγραψαν σε επιστολής τους προς τη Ράνια Σβίγγου 64 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που οργανωμένα πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ το ίδιο έπραξαν κι αρκετοί ακόμα μεμονωμένα.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 100.

Η κοινή επιστολή παραίτησης των 64 μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Κυρία Σβίγκου

Με την παρούσα επιστολή σας ανακοινώνουμε την κοινή μας απόφαση να παραιτηθούμε από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και από μέλη του κόμματος.


Όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπουν για πολιτικούς και ηθικούς λόγους να συμμετέχουμε πλέον ως μέλη του κόμματος και των οργάνων.

Το γεγονός ότι τεχνητές πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν με αποκλειστικό σκοπό την ακύρωση της εκλογής και την αποπομπή του εκλεγμένου από την βάση του κόμματος προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και ο απολυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης της συγκυριακής μειοψηφίας του οργάνου της ΚΕ, στην οποία ανήκαμε, απέδειξαν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με το καταστατικό που ψηφίστηκε το 2022, στην βάση του οποίου αντιστοιχήσαμε όλες τις προτάσεις και αποφάσεις μας σε αντίθετη με την τεχνητή πλειοψηφία.

Ως πολιτικά στελέχη άμεσα εκλεγμένα από την βάση του κόμματος δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε -πλέον- με την συμμετοχή μας τόσο την ΚΕ, όσο και το σημερινό κόμμα».


ΣΥΡΙΖΑ: 11 παρατυπίες που επιχειρήθηκαν στις εκλογές συνέδρων σε ΟΜ

Για «καταιγισμό καταγγελιών» στην Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνεδρίου πριν από την εκλογική διαδικασία του προπερασμένου Σαββατοκύριακου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, τονίζοντας την ανάγκη «να καταρριφθούν τα ασύστολα ψεύδη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων».


Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Για να καταρριφθούν τα ασύστολα ψεύδη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων.

Για ΠΡΩΤΗ φορά, Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δέχθηκε καταιγισμό καταγγελιών πριν την εκλογική διαδικασία, αλλά και στη συνέχεια τόσων ενστάσεων σε σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες, τον τρόπο που διενεργήθηκαν και τον αποκλεισμό τους από αυτές.

Ενδεικτικά παραθέτουμε έντεκα (11) χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατυπιών που επιχειρήθηκαν κατά κόρον στις εκλογές συνέδρων σε Οργανώσεις Μελών (ΟΜ), από τις δεκάδες που έλαβε η Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων.


1. Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία.

2. Παραπλάνηση του εκλογικού σώματος: Ενημερώθηκαν γραπτώς μέλη ΟΜ ότι δεν θα γίνουν εκλογές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρά ταύτα η επιτροπή έλαβε πρακτικά εκλογών.

3. Σε πολλές ΟΜ ψήφισαν άτομα εκτός εκλογικού καταλόγου, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ποσοστό πάνω από 10% (πιθανόν να είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα Κασσελάκη).

4. Σε ΟΜ αποκλείστηκαν υποψήφιοι σύνεδροι που εγκαίρως, εγκύρως και γραπτώς κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια.

5. Σε ΟΜ, χωρίς να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να δοθεί δυνατότητα να κατατεθούν υποψηφιότητες, διορίστηκαν εφορευτικές επιτροπές και συντάχθηκαν τα ψηφοδέλτια μεταξύ ημετέρων.

6. Απαγόρευσαν σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παρακολουθήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης σε Οργανώσεις που έλεγχαν την εφορευτική επιτροπή, παρά τα όσα όριζαν οι εγκύκλιοι.

7. Σε ΟΜ χωρίς εφορευτική επιτροπή, με παρουσία μόνο του συντονιστή διαπιστωμένα μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν ψηφίσει μόλις 4 μέλη. Στον λίγο χρόνο που απέμενε μέχρι το κλείσιμο της κάλπης φέρονται να προσήλθαν να ψηφίσουν περισσότερα από 100 μέλη, ποσοστό άνω του 50%, ενώ σε έλεγχο που έγινε στον κατάλογο των ψηφισάντων μεγάλος αριθμός είτε δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε ανήκαν σε άλλες ΟΜ.

8. Καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου υπήρξε αλφαβητικός κατάλογος ψηφισάντων, δηλαδή εμφανίζονται οι ψηφοφόροι να προσήλθαν για να ψηφίσουν με απόλυτη αλφαβητική σειρά, πράγμα αδύνατο να συμβεί και, επιπλέον, χωρίς υπογραφές και χωρίς καταβολή του αντιτίμου.

9. Εστάλησαν πρακτικά στα οποία Εκλεγμένοι Σύνεδροι ΔΕΝ είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επιπλέον συμμετείχαν στην ψηφοφορία άτομα που ΔΕΝ ήταν μέλη του κόμματος (σε ποσοστά που άγγιξαν το 20%).

10. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε χώρους που είτε δεν ανακοινώθηκαν, είτε διενεργήθηκαν σε ιδιωτικούς χώρους παρά τις υποδείξεις της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Νομαρχιακών Επιτροπών να γίνουν εκλογές στα γραφεία του κόμματος ή σε δημόσιους χώρους που ήταν διαπιστωμένα διαθέσιμοι.

11. Συνδυαστικές περιπτώσεις των ανωτέρω: Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μεγάλη Οργάνωση Μελών της Αθήνας, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο υποψηφιότητα συνέδρου παρά την έγκυρη, γραπτή δήλωση υποψηφιότητας. Μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ΔΕΝ ήταν μέλος της συγκεκριμένης Οργάνωσης. Από τους 5 εκλεγμένους συνέδρους οι 3 ΔΕΝ ήταν μέλη της ΟΜ και οι άλλοι 2 ΔΕΝ ήταν ΟΥΤΕ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τέλος, στην ίδια ΟΜ στη λίστα των ψηφισάντων βρέθηκαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ΜΗ μέλη του κόμματος σε ποσοστό άνω του 10%.

Δυστυχώς υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις προπηλακισμού συντρόφων και συντροφισσών σε σημείο άσκησης βίας προς μέλη του κόμματος όταν προσήλθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου