Η συνέντευξη με τον Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρο του Lyktos Group και επίτιμο πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα, αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο.
Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην οικονομετρία και τη θεωρία της πρόγνωσης στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο Χαλτεβέργης. Στην πορεία του, υπηρέτησε ως καθηγητής οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα ανέπτυξε την επιχειρηματική του πορεία.
Ο ίδιος αναφέρεται στις σημαντικές στιγμές της καριέρας του, τονίζοντας τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και διάσωση των τραπεζών στην Ελλάδα, με μια ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση του 2008, καθώς (όπως είπε) ήξερε ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει από την κατάρρευση των τραπεζών στην Κύπρο.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κρίση της Κύπρου, ο κ. Σάλλας εξηγεί πώς η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε την πρωτοβουλία να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί τα 500 καταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους και την αποφυγή πανικού στους καταθέτες. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μια επιτυχία της τράπεζας, και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Όπως τονίζει ο κ. Σάλλας, ο ίδιος αναγνωρίζει την τύχη ως έναν παράγοντα που βοηθά στην αξιοποίηση ευκαιριών, αλλά επισημαίνει ότι η προετοιμασία, η στρατηγική σκέψη και η ανάλυση είναι τα βασικά στοιχεία που καθοδηγούν τις σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις. «Εάν δε θες να σε πατήσει τρόλεϊ, δεν έρχεσαι από τα Ιωάννινα στην Αθήνα», αναφέρει και σημειώνει ότι οι τράπεζες αλλάζουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα τη μορφή και τη δομή που είχαν.
Η τύχη είναι παρούσα, αλλά η πραγματική αξία βρίσκεται στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίσει και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Σημαντική είναι η μεθοδολογία, η οξυδέρκεια και η προετοιμασία, στοιχεία που συνιστούν την επιτυχία στις επιχειρηματικές και τραπεζικές αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση για το ποιοι τίτλοι τον εκφράζουν περισσότερο, ο Μιχάλης Σάλλας επισημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος με την πορεία του, αν και πάντα θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα.
Επιπλέον, πιστεύει πως τα σπουδαία επιτεύγματα έρχονται με σκληρή δουλειά και σωστή προετοιμασία, και ότι η ακαδημαϊκή του βάση, όπως και η μεθοδολογία που ακολουθεί στην οικονομία και τις επιχειρηματικές του επιλογές, τον έχουν βοηθήσει να διαχειριστεί με επιτυχία τις δυσκολίες της αγοράς.
Η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας του, όπως αναφέρει, ήταν η 15η Σεπτεμβρίου 2008, όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε και προκλήθηκε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Παρόλο που η Τράπεζα Πειραιώς δεν ήταν άμεσα επηρεασμένη από την κατάρρευση της Lehman, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αβεβαιότητα και το φόβο μιας πιθανής αποσταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η αλλαγή του τοπίου στο τραπεζικό σύστημα είναι κάτι που τον απασχολεί, και αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες του μέλλοντος δεν θα μοιάζουν με τις παραδοσιακές μορφές που γνωρίζουμε σήμερα. Η ηλεκτρονική τραπεζική και οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει την καθημερινή λειτουργία των τραπεζών, και ο Σάλλας θεωρεί ότι η προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές είναι απαραίτητη για την επιβίωση και εξέλιξή τους.
Ο κ. Σάλλας εξέφρασε την ανησυχία του για τους πολέμους (και) στη Μέση Ανατολή, καθώς «όλα γίνονται σε βάρος των λαών, καθώς εκτός των άλλων έχουν και υψηλά κόστη», ενώ ανέφερε ότι οι αντίπαλοι της Ρωσίας, δεν είχαν υπολογίσει καλά τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, και ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι το μεγάλο θύμα του πολέμου, ειδικά μετά την αποσταθεροποίηση λόγω του Covid.
Επιπλέον, μίλησε για την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου προς τις τράπεζες και ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο και για τις τράπεζες να δανείζουν» και ανέπτυξε το σκεπτικό του για το κομμάτι των δανεισμών από τις τράπεζες και για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον δανειολήπτη και τις τράπεζες. Όπως είπε, έχουν γίνει εγκληματικά λάθη στο κομμάτι της πρώτης κατοικίας και υπενθύμισε τη δική του πρόταση στο παρελθόν για παράταση των δανείων για 10-15 χρόνια που δεν προχώρησε και ανέφερε ότι «φταίει η ελληνική πλευρά κυρίως γι' αυτό» αλλά έριξε ευθύνες και στην τρόικα, λόγω της εκδικητικής πολιτικής της.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σημειώνοντας ότι το Δημόσιο πήρε προκαταβολικά τα λεφτά αυτά και ανέλυσε το γιατί η χώρα έχασε 572 δις ευρώ μέχρι το 2022.
Επίσης, ανέφερε πως υπολογίζει την απώλεια των εισοδημάτων και της περιουσίας των πολιτών στο 1 τρις, λόγω της κρίσης. Όμως, «χωρίς την Ευρώπη, τώρα θα είχαμε διαλύσει, η Ελλάδα θα ήταν σε τραγική κατάσταση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σάλλας αναφέρεται και στα προβλήματα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «δεν έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει πώς θέλει να είναι τα επόμενα 30 - 40 χρόνια από τώρα» και ανέφερε ότι υπήρξαν περίοδοι που υπήρχε σχεδιασμός για το μέλλον, όμως πλέον δεν γίνεται αυτό.
Η συνέντευξη συνεχίζεται με μια αναφορά στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα, αλλά και την πίστη του Μιχάλη Σάλλα ότι οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί και προετοιμασμένοι για να διαχειριστούν κρίσεις στο μέλλον. Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για την κρίση, κάτι που αποδείχθηκε από τις εξελίξεις.
Λίγο πριν το τέλος, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις και στα μέτρα που θα αναγκαστούν να πάρουν οι κυβερνήσεις λόγω του ανεξέλεγκτου πλούτου των λίγων, ενώ κατέληξε μιλώντας για «προσοχή» στο θέμα της μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι χωρίς μετανάστες, η Ευρώπη δε μπορεί να επιβιώσει, θέτοντας στο επίκεντρο τους χριστιανούς της Συρίας, αλλά και τους Αλβανούς που έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν «χτίσει» τα νησιά στο Αιγαίο.
Τέλος, για το δημογραφικό, ανέφερε ότι τα κίνητρα δεν αποδίδουν. «Χρειαζόμαστε πληθυσμό στα νησιά και την επαρχία, χρειαζόμαστε αποκέντρωση οικονομική», σημειώνει και αποκαλύπτει ότι «Οι Γαλάζιοι Ωκεανοί» είναι το αγαπημένο του βιβλίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου