Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Παύλος Γερουλάνος: «Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αφορούν ανθρώπους»

«Υπάρχει κάτι κοινό, που ενώνει όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ: Αφορούν ανθρώπους. Όχι τις τράπεζες. Αφορούν ανθρώπους που, αν νιώσουν πιο δυνατοί, θα κάνουν και τις τράπεζες πιο δυνατές. 

Διότι, θα πατήσουν καλύτερα στα πόδια τους και θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε για τη νέα τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια στις τραπεζικές χρεώσεις και τα επιτόκια των δανείων, καθώς και την κατάργηση αδιαφανών χρεώσεων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος.


Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη. Φέρνουμε συνεχώς συγκεκριμένες προτάσεις. Και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και για την προστασία της παραγωγικής αγροτικής γης. Και για τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου, πριν μεταβιβαστεί. Και για τον συμψηφισμό για οφειλές προς το δημόσιο και για τις δόσεις αποπληρωμής. Και γι’ αυτούς που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο. Και για τους εγγυητές. 

Και για τους κανόνες δεοντολογίας των funds. Και για το δανειολόγιο. Εδώ και χρόνια μιλάμε, πιέζουμε, να μπει ένα φρένο στις καταχρηστικές πρακτικές και τις εξοντωτικές προμήθειες των τραπεζών. Ότι δεν είναι δυνατόν, να είναι υποχρεωτικές για τον πολίτη και τον επιχειρηματία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να μην επιβάλλονται όρια στο τι χρεώνουν οι τράπεζες.



Σε όλα τα παραπάνω η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν, ή ότι θα τα ρυθμίσει όλα ο ανταγωνισμός των τραπεζών, ή ότι είμαστε λαϊκιστές ή ότι αποσταθεροποιούμε τις τράπεζες. Τώρα όμως, λέει, θα κάνει παρέμβαση ο Πρωθυπουργός. Γιατί, όμως, όταν προτείνει το ΠΑΣΟΚ κάτι για τις τράπεζες είναι λαϊκισμός, που αποσταθεροποιεί την οικονομία, ενώ όταν σύρεται η Κυβέρνηση να κάνει κάτι, είναι σοβαρότητα; Ας τελειώνουμε επιτέλους με τον λαϊκισμό της ψευτοσοβαρότητας. Και ας κάνουμε κάτι για τον Έλληνα πολίτη. Ο κος Νικητιάδης πολύ σωστά περιέγραψε την ουσία της δικής μας τροπολογίας. Εγώ, θα σας παροτρύνω να αφήσετε τις κομματικές σας ταυτότητες και να κάνετε κάτι σοβαρό για την κοινωνία».



Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες και απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης, κο Θεοδωρικάκο, καυτηρίασε την έλλειψη διαφάνειας και συζήτησης για ένα πολύ σημαντικό Νομοσχέδιο για την ελληνική επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε: «Για αυτό, αντί να προσπαθείτε κάτι να κρύψετε, θα ήταν καλύτερο να εφαρμοζόταν η οδηγία με προβλέψεις που να βοηθάνε μικρές επιχειρήσεις να εναρμονιστούν. 

Κρατάω μια φράση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη: «Οι καλύτερες ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενσωματωθούν στις εθνικές νομοθεσίες, είναι ρυθμίσεις που λειτουργούν έξυπνα για ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις. 

Και για να το πράξει αυτό, θα πρέπει να σκέφτεται πρώτα τους μικρούς της αγοράς και να πράττει ανάλογα, να σκέφτεται, δηλαδή, σε μικρή κλίμακα». Αυτό, τι θα σήμαινε όμως; Θα σήμαινε έναν ευρύ διάλογο. Θα σήμαινε χρήματα για το κόστος σε μικρούς και μεσαίους. Θα σήμαινε εκπαίδευση στελεχών σε θέματα ESG».



«Αλλά ο Υπουργός δεν ασχολείται, πλέον, με τη μικρομεσαία επιχείρηση», συμπλήρωσε ο Παύλος Γερουλάνος, «γιατί έχει πολλή δουλειά, αφού χτίζει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αλήθεια; Για να αλλάξεις το παραγωγικό πρότυπο, θα πρέπει να πετύχεις τη συνεργασία 5 εργαλείων: Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, που σήμερα είναι αναξιοποίητες. 

Τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό. Το φορολογικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα. Ελέγχετε κάτι από αυτά; Όχι. Τα ελέγχει ο κος Χατζηδάκης. Και αυτός δεν φαντάζομαι να είναι πολύ συνεργάσιμος, αφού τον κρεμάσατε στην ομιλία σας όταν είπατε ότι φταίει ο Χατζηδάκης και όχι εσείς, για την ακρίβεια. 

Αυτό δεν εννοούσατε, όταν λέγατε ότι η κατοικία, και όχι τα τρόφιμα, είναι το πρόβλημα; Φανταστείτε τώρα έναν άνθρωπο που δε βγάζει τον μήνα, να βλέπει δύο Υπουργούς της Κυβέρνησης να τσακώνονται για το ποιος φταίει. Τι τον νοιάζει ποιος φταίει. Τον νοιάζει ποιος θα λύσει το πρόβλημα. Και γνωρίζει, καλά, ότι δε θα το λύσει η Νέα Δημοκρατία».



Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος συνέδεσε την ψήφο του ΠΑΣΟΚ για τον αναβαλλόμενο φόρο με την πρόταση του Κόμματος για φορολόγηση των τραπεζών, κατηγορώντας το για λαϊκισμό, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε: «Ξεχνάει ο κος Βελόπουλος ότι, μεταξύ των δύο, έχουν διαμεσολαβήσει πέντε μεγάλες αλλαγές. Πρώτον: Δέκα χρόνια. Δεύτερον: Δύο ακόμα (τουλάχιστον) ανακεφαλαιοποιήσεις. Τρίτον: Τρεις Πρωθυπουργοί που μας λένε ότι βγήκαμε από το Μνημόνιο. Τέταρτον: Τέσσερις τράπεζες πιέζουν για μερίσματα. Και πέμπτον: Τρεις χώρες που το έκαναν ήδη: η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.



Λαϊκισμός δεν είναι, να αναγνωρίζουμε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και να πιέζουμε για αλλαγές υπέρ του Έλληνα πολίτη; Λαϊκισμός είναι να θεωρείς ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει για τα κακώς κείμενα. Εσείς, όμως, το κάνετε αυτό κύριε Βελόπουλε. Για αυτό, κύριε Βελόπουλε, μη συντάσσεστε με τη Ν.Δ. που μας λέει λαϊκιστές, όταν κάνουμε προτάσεις και μετά φέρνει (η ίδια) τις ίδιες προτάσεις και το λέει σοβαρότητα. Μην ταΐζετε, κύριε Πρόεδρε, τον δικό της λαϊκισμό της ψευτοσοβαρότητας».



Σχολιάζοντας την τροπολογία της Κυβέρνησης σχετικά με τη μονάδα της Μελίτης, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας μίλησε για την προσέγγιση του Κόμματος στο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού και την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο δρα η Κυβέρνηση: «Στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε μια εντελώς άλλη προσέγγιση στο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού. Μιλάμε για απανθρακοποίηση. Εσείς αντικαταστήσατε τον εγχώριο λιγνίτη, με εισαγόμενο και ρυπογόνο φυσικό αέριο. 

Εμείς λέμε, σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης, ενώ εσείς επιλέξατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ. Γιατί, λοιπόν, δε δίνετε παράταση τουλάχιστον ενός έτους και σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ηρεμήσει το τοπίο με τις τιμές του φυσικού αερίου, διεθνώς; Η πρότασή μας, αυτή, δίνει και έναν ελάχιστο απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να υπάρξουν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, που προκαλεί το λουκέτο της Μελίτης».







Ολόκληρη η ομιλία του Παύλου Γερουλάνου, εδω: https://www.yeroulanos.gr/oi-protaseis-toy-pasok-aforoyn-anthropoys/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου