Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η Κριστίν Λαγκάρντ η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ










Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξελέγη η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών , Κριστίν Λαγκάρντ.

"Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου 2011", αναφέρεται σε  ανακοίνωση του ΔΝΤ.


Η 55χρονή Λαγκάρντ παίρνει την θέση του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του οργανισμού, όπως αποφάσισε στην σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.  Με την εκλογή της συνεχίζεται η «παράδοση» που θέλει Ευρωπαίο πολιτικό στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Η νίκη της Γαλλίδας Υπουργού απέναντι στον συνυποψήφιο της Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς θεωρείτο σίγουρη καθώς είχε εξασφαλίσει της στήριξη των οικονομικών υπερδυνάμεων των ΗΠΑ, Βραζιλίας , Κίνας και Ρωσίας. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται οι επτά εκπρόσωποι της ΕΕ και οι εκπρόσωπος της Αιγύπτου και του Τόγκο.

Αντιθέτως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Κάρστενς είχε την υποστήριξη 4 χωρών, του Μεξικού, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ γεννημένη την 1η Ιανουαρίου 1956 στο Παρίσι, είναι Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός, η σημερινή Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας, διορισμένη από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2007. Στο παρελθόν διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και Υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Η Λαγκάρντ αποτελεί την πρώτη γυναίκα που έγινε ποτέ Υπουργός Οικονομικών σε οικονομία-μέλος των G8.
.
Το 2006 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην 30η θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στην δωδέκατη θέση, στην τρίτη θέση στην Ευρώπη και στην δεύτερη θέση στην Γαλλία. Το περιοδικό Time το 2009 και το 2010 την συμπεριέλαβε στην ετήσια έκδοσή του με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

Στις 25 Μαΐου 2011 η Λαγκάρντ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) ως αντικαταστάτρια του Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες εναντίον του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου