Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

H Γαλλική φόρμουλα για το χρέος.



Το πρώτο φως στο τούνελ της εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας έριξε η κατ' αρχάς συμφωνία των γαλλικών τραπεζών σε σχέδιο για την επιμήκυνση - και μάλιστα κατά 30 χρόνια - των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και λήγουν την περίοδο 2011-2014




Τη συμφωνία επιβεβαίωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ οι λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της που έγιναν γνωστές προκάλεσαν...
ικανοποίηση στην Ελλάδα. Οπως ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, «πρόκειται για το καλύτερο σχέδιο που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής». Ετσι, δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συνολική συμφωνία κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας μετά το 2012, σε συνδυασμό με ένα νέο δάνειο από την τρόικα.




Η γαλλική πρόταση που συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο συνάντησης στη Ρώμη του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) προβλέπει ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν ώς το 2014 θα επανεπενδύσουν το 70% των σχετικών ποσών και θα εξοφλήσουν μόνο το 30%. Αναλυτικότερα, το 50% θα τοποθετηθεί σε νέα ελληνικά ομόλογα ωρίμασης ύστερα από 30 χρόνια, δηλαδή το 2031-34 και το 20% σε ομόλογα μηδενικής απόδοσης με πολύ υψηλή αξιολόγηση (ΑΑΑ) που θα εκδίδει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Οπως σχολίαζαν ελληνικές τραπεζικές πηγές, και τα δύο αυτά στοιχεία του σχεδίου είναι θετικά. Πρώτον, η τριακονταετής επιμήκυνση του χρέους είναι επαρκής, ώστε να καθίσταται εφικτή η εξυπηρέτησή του. Δεύτερον, η εμπλοκή του EFSF αποτελεί μια εγγύηση που απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας. «Αν η λύση είναι αυτή, οι πιθανότητες να γράψουν ζημιές οι τράπεζες περιορίζονται σημαντικά», επεσήμαιναν.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια θα βασίζονται στο σημερινό επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από την τρόικα συν ένα premium που θα εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

Η πρόταση αποτέλεσε βάση συζήτησης στη Ρώμη και κατά τις πληροφορίες συσπείρωσε αρκετούς από τους μετέχοντες, αν και δεν επετεύχθη συμφωνία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες επίμαχο θέμα ήταν η διάρκεια της παράτασης, με ορισμένους γερμανούς τραπεζίτες να θεωρούν ότι «τα 30 χρόνια είναι πολύ πολύ μεγάλο διάστημα» και να προσθέτουν ότι «το αν θα είναι 15 χρόνια, ή 10 ή 5 θα αποφασισθεί στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελληνικών τραπεζικών πηγών, το διάστημα 2011-2014 ωριμάζουν ομόλογα 120-130 δισ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου τα 2/3 κατέχουν τράπεζες και το 1/3 ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς. Υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ομόλογα 32 δισ. ευρώ που λήγουν την περίοδο αυτή.

Η επιμήκυνση των ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες αποτελεί το 1 από τα 3 σκέλη του πακέτου τής υπό διαμόρφωση συμφωνίας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών μετά το 2012. Η Γερμανία ήταν αυτή που ήθελε πάση θυσία να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στο κόστος της σωτηρίας.

Το δεύτερο σκέλος του πακέτου είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα των οποίων προορίζονται για τη μείωση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα και με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τέλος, το ποσό που θα μείνει κενό θα καλύψει μ' ένα νέο δάνειο η τρόικα αν όλα πάνε καλά.
Ολα βασίζονται στην ιδέα ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας», είπε ο γάλλος πρόεδρος που χαρακτήρισε «τρέλα» κάθε ιδέα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ακόμη πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα την επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν θέλησαν να δουν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα». 

Τα Νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου