Του Νίκου Χρυσικόπουλου
«Η κριτική που ασκείτε ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου είναι επιεικής. Θα μπορούσατε να είστε πιο αυστηροί. Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως διαχειριζόμαστε μια κατάσταση ανάγκης και βάζουμε σε τάξη πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό το τετράμηνο, κρίνονται πάρα πολλά και γι΄ αυτό χρειάζεται και υπομονή και μια αίσθηση συλλογικότητας». Με τις φράσεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ολοκλήρωσε τη χθεσινοβραδινή δίωρη συνάντησή του με εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού, τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθεια των επιχειρήσεων της χώρας και του συνόλου των παραγωγικών τάξεων, η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγει από την εστία της κρίσης εντός της ερχόμενης τριετίας.
Η εκδήλωση που διοργάνωσαν η EFG Eurobank και το Χρηματιστήριο Αθηνών ενόψει του προσεχούς roadshow που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, αποτέλεσε πρωτοβουλία του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου EFG Eurobank, Νίκου Καραμούζη. Με τη συνδρομή του προέδρου του Χ.Α. Σωκράτη Λαζαρίδη, οι επικεφαλής ορισμένων από τους μεγαλύτερους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών να αναλύει τους στόχους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενόψει του προσεχούς κρίσιμου οδοιπορικού στο City, εκεί όπου τα στελέχη 31 εισηγμένων εταιρειών θα συναντηθούν με 140 fund managers, η βασική ερώτηση των οποίων δικαιολογημένα θα συνοψίζεται στο εξής: «Που βαδίζει η ελληνική οικονομία;».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Ε. Μυτιληναίος (Όμιλος Μυτιληναίος), Γ. Περιστέρης (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), Α. Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) Δ. Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ), Κ. Αντωνόπουλος (Intralot), Α. Πεταλάς (Fourlis), Κ. Ροζακέας (Sarantis), Β. Ρογκάκος και Ν. Πολυμενάκος (ΟΠΑΠ). Όμως η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν από τον Μ. Μασουράκη, ανώτερο διευθυντή οικονομικών μελετών της Alpha Bank, για το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 στο 7,5%. Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε εμφατικά πως «ο στόχος μας σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 ισχύει απολύτως», συμπληρώνοντας πως στις συναντήσεις με την τρόϊκα θα διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο εντεταγμένο στη στρατηγική του προγράμματος μέχρι το 2014. «Δε θα έχετε δυσκολίες στο roadshow από την άποψη αυτή», σημείωσε απευθυνόμενος τους συμμετέχοντες.
Αναφορικά με το μείζον θέμα του «παγώματος» των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων για το οποίο έγινε αναφορά από εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιρειών, ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε πως είναι ζήτημα ημερών προκειμένου τροποποιητική συμφωνία να εισαχθεί στη Βουλή, να κυρωθεί και να απεμπλακούν τα έργα αυτά. Όσο για το θέμα των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις στο οποίο εστίασε ο Γ. Περιστέρης, πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η ενεργοποίηση του EFSF και του ιδιωτικού τομέα (του PSI) θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και ως προς την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς αναδόχους ή άλλους ιδιώτες. «Αν τα πράγματα κινηθούν σωστά και καλά, θα πέσουν στην αγορά πολλά και σημαντικά ποσά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Α. Καλλιτσάντσης του ομίλου Ελλάκτωρ αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτροπαραγωγή, για το οποίο ο υπουργός υποσχέθηκε την επανεξέταση του μέτρου καθώς «μπορεί να υπάρχει και πρόβλημα φορολόγησης ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγεται στην πραγματικότητα, άρα να παρεμποδίζεται μια κατ’ αποτέλεσμα εξαγωγική δραστηριότητα».
Απαντώντας, τέλος, σε τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου για το ισοδύναμο των ελληνικών επιχειρήσεων, ο Ε. Βενιζέλος δεσμεύτηκε πως το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, θα αποκαταστήσει αδικίες («Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η ίδια μεταχείριση μιας εταιρείας εντάσεως κεφαλαίου και μιας εταιρείας εντάσεως εργασίας», τόνισε) και θα λειτουργήσει ως βάση του νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου