Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Επικήρυξαν τον Καντάφι οι εξεγερμένοι


Η μάχη της Τρίπολης συνεχίζεται πιο σφοδρή από ποτέ, για τέταρτη μέρα, την ώρα που ο Συνταγματάρχης Καντάφι έχει εγκαταλείψει το λεηλατημένο οχυρό του και στέλνει ηχητικά μηνύματα στους πιστούς οπαδούς του.

Αμνηστία σε όποιον καθεστωτικό συλλάβει ζωντανό η σκοτώσει τον Μουαμάρ Καντάφι προσφέρουν οι εξεγερμένοι, δήλωσε ο πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου. Επιπλέον, ο Λίβυος ηγέτης επικηρύχθηκε για 1.7 εκατομμύρια δολάρια.


"Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι οποιοσδήποτε από τον στενό του κύκλο σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.

Σε τελευταία ανακοίνωση τους, οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι πλέον ελέγχουν το 80% της Τρίπολης αλλά το 95% ολόκληρης της Λιβύης.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακαταλάβουν την Λιβυκή πρωτεύουσα, οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση , βομβαρδίζοντας περιοχές που ελέγχουν πλέον οι εξεγερμένοι, ανάμεσα τους και το κτιριακό συγκρότημα της Μπαμπ αλ Αζιζίγια.

Πριν λίγο, 2 εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη , από βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, που βοηθούν οπό αέρος τους εξεγερμένους.

Πολεμικά μέτωπα υπάρχουν ακόμα σε αρκετές περιοχές νότια της Τρίπολης, σε κεντρικά σημεία αλλά και γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο.Οι εξεγερμένοι θέλουν να κρατήσουν πάση θυσία τον έλεγχο του αεροδρομίου, καθώς πιστεύουν ότι ο Καντάφι θα προσπαθήσει να διαφύγει από την χώρα αεροπορικώς και γι αυτό οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει στο σημείο σφοδρή επίθεση, προκειμένου «να του ανοίξουν τον δρόμο».

Σφοδρά πυρά και εκρήξεις ακούγονται και στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την οποία ακόμα ελέγχουν οι δυνάμεις του Καντάφι και κρατούν «ομήρους» στο ξενοδοχείο τους ανταποκριτές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες καθώς "δεκάδες" ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι έχουν ακροβολιστεί στις ταράτσες των σπιτιών και πυροβολούν αδιακρίτως.

Σε χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθρν Άστον , ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, Άμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το 80% της Τρίπολης και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω «για να προχωρήσουν πιο πέρα».

Την ίδια ώρα, Λίβυος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι η ολοκληρωτική «απελευθέρωση» της Τρίπολης, θα επιτευχθεί το πολύ σε 72 ώρες.

Στο μεταξύ, δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη βομβάρδισαν τη νύχτα την πόλη Ζουάρα, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία και διαθέτει πετρελαϊκά κοιτάσματα, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Επίσης, εκτόξευσαν πυραύλους και κατά της πόλης Ατζελάτ, που βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης.

Που βρίσκεται ο Συνταγματάρχης Καντάφι ;
Το προσωπικό του φρούριο και καταφύγιο στην Τρίπολη έχει λεηλατηθεί και η έδρα της κυβέρνησης του έχει παραδοθεί σχεδόν ολοκληρωτικά, στα χέρια των εξεγερμένων που επιθύμουν διακαώς να τον συλλάβουν ζωντανό.

Όμως, κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς κρύβεται ο Καντάφι. Ο ίδιος , σε ένα χθεσινό εκτός πραγματικότητας μήνυμα, δήλωσε ότι "γύρισε διακριτικά την πόλη, χωρίς να τον αντιληφθούν και δεν αισθάνθηκε πως η πόλη διατρέχει κίνδυνο».

Λίγη ώρα πριν από την κατάληψη της Μπαμπ αλ Αζιζίγια από τους εξεγερμένους χθες, ο Καντάφι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού, Κιρσάν Ιλουμζίνοφ, και δήλωσε: «Είμαι ζωντανός και υγιής. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω τη Λιβύη. Μην πιστεύετε όσα μεταδίδουν οι δυτικές τηλεοράσεις».

Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της και κρύβεται, εξού και στα νότια περίχωρα της Τρίπολης διεξάγονται σφοδρές μάχες.

«Ο Καντάφι είναι στην Λιβύη. Αν δεν βρίσκεται στην Τρίπολη τότε θα έχει μετακινηθεί στην κεντρική ή νότια Λιβύη» δήλωσε ο Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης., ο οποίος τόνισε ότι ο Συνταγματάρχης «δεν έχει καμία πιθανότητα να διαφύγει». 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου