Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΗΠΑ-ΕΕ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ


Συντονισμένες παρεμβάσεις προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ζητεί ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο. Σε δηλώσεις του μετά από την τακτική συνεδρίαση του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου ο Ουέν, αναφερόμενος στις κρίσεις χρέους στις ΗΠΑ και την...
ΕΕ, κάλεσε τις "αρμόδιες" κυβερνήσεις να εφαρμόσουν υπεύθυνη νομισματική πολιτική.
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Πεκίνου για την αναταραχή στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες μετά από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ και την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
«Καλούμε τις αρμόδιες χώρες να υιοθετήσουν υπεύθυνες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να περιστείλουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς και να διαχειριστούν σωστά την κρίση χρέους, για να εξασφαλιστεί μια σταθερή απόδοση στις παγκόσμιες αγορές και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο Ουέν, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό ραδιόφωνο.
Πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία και το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη, σταθερή και ισόρροπη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».
«Σήμερα στις παγκόσμιες χρηματαγορές επικρατεί μεγάλη αναταραχή και οι αβεβαιότητες τραυματίζουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», συνέχισε.
Ο Ουέν ανέφερε ότι η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται με στέρεες βάσεις, αλλά επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επαγρύπνηση για τους εντεινόμενους κινδύνους από τις ευμετάβλητες αγορές και την πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Αντίθετα με τον Ιούλιο, όταν ο Ουέν τόνισε πως η προτεραιότητα της Κίνας επικεντρώνεται στο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, σήμερα ανέφερε απλώς πως το Πεκίνο θα πρέπει να «καταβάλει προσπάθεια να μειώσει τις τιμές» για τους καταναλωτές.
Τα σχόλια αυτά του Ουέν έγιναν μερικές ώρες μετά την δημοσιοποίηση επίσημων κινεζικών στοιχείων που έδειξαν πως ο πληθωρισμός έφθασε το 6,5% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, ενώ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε στο 14%  fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου