Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Φέρτε ιδέες για ανάπτυξη»


Αγωνία στην Κυβερνητική Επιτροπή για την ύφεση. Τουλάχιστον τρία έργα από κάθε υπουργό ζήτησε ο Γιώργος

Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγια


Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας επιθυμεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, που ωστόσο ανησυχεί για την ύφεση στην οποία βυθίζεται ολόκληρη η Ευρώπη και η οποία κάνει δυσκολότερη την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Κατά την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές διευρυμένη κυβερνητική... σύσκεψη που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στους υπουργούς του ότι οι πολίτες θέλουν την ηρεμία και τη σταθερότητα ώστε να δημιουργηθεί καλό κλίμα και για την οικονομία. Παράλληλα όμως έδωσε εντολή «να συνεχιστούν οι ανατροπές με αποφασιστικότητα, διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες», στέλνοντας στο εσωτερικό της κυβέρνησης το μήνυμα πως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις. Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να αποπνέουν αίσθημα ισονομίας και δικαιοσύνης.
«Θα πρέπει να υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας», σχολίαζε αργότερα μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, εκφράζοντας ωστόσο την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας, δεδομένου ότι οι δείκτες της ύφεσης δεν είναι ενθαρρυντικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στη σύσκεψη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, η ύφεση είναι βαθύτερη από την προβλεπόμενη, κάτι που σημαίνει αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας. Από την άλλη, όπως τονίστηκε, «αν η ύφεση έχει χτυπήσει πάτο, τότε η πιθανότητα είναι να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης». Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παρεκκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και γι' αυτό πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι σε ό,τι αφορά τα έσοδα.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε συνολικά για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως και για το νέο φορολογικό. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρότι ο υπουργός αναζητεί ισοδύναμα μέτρα για να αντικαταστήσουν την αύξηση του ΦΠΑ στη σίτιση σε 23%, αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.
Για το θέμα των εγγυήσεων προς τρίτες χώρες που θα συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν έγινε αναλυτική συζήτηση. Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν αργότερα ότι «αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση ακυρώνουμε όλη τη συμφωνία».
Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης ουδείς άγγιξε τις καυτές πατάτες της κυβερνητικής ατζέντας, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί ή τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να περιγράψουν τους στόχους τους και ζήτησε την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας θα επιχειρήσει να δώσει σαφές αναπτυξιακό στίγμα.
Παράλληλα, οι υπουργοί που ανήκουν στον λεγόμενο οικονομικό κύκλο, τις επόμενες ημέρες πρέπει να αποστείλουν σημειώματα προς τον Πρωθυπουργό με τουλάχιστον τρία έργα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στον τομέα ευθύνης τους και σχετίζονται με την ανάπτυξη. Σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί για τη ΔΕΘ, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρότεινε την ίδρυση επενδυτικής τράπεζας και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.   tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου