Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Αριστείδης Μπουρδάρας> Ένας έντιμος άνθρωπος σε θέση κλειδί



O πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Αριστείδης Μπουρδάρας, ένας έντιμος άνθρωπος είναι ο νέος Γεν. Γραμματέας του υπ. Υποδομών και προσωπική επιλογή του Γ. Ραγκούση, ο οποίος είναι....
αποφασισμένος να συγκρουσθεί με το σκοτεινό κόσμο της μεταπολίτευσης και το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αμφότερα αντιδρούν με κάθε τρόπο βγάζοντας τα τρωκτικά από τους υπονόμους και επιτιθέμενοι στον υπουργό.
Ο νέος Γεν. Γραμματέας πριν ένα χρόνο είχε μιλήσει στο Θάνο Πασχάλη για την καταπολέμηση της διαφθροράς στη συνένετυξη που ακολουθεί, για λογαριασμό της εφημερίδας "Παρασκευή και 13">
Έπειτα από λίγους μήνες στη νέα θέση σας ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς;
Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και συμπαράστασης της κοινωνίας. Η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση και η κοινωνία απαιτεί την πάταξη της διαφθοράς. Συνεπώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η διαφάνεια, η πιστή εφαρμογή των νόμων, η εκπαίδευση, ο περιορισμός της πολυνομίας, η ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αυστηρή τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων είναι μερικά από τα μέτρα που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ποιοι τομείς ή φορείς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη διαφθορά;
Κατά το έτος 2009 η μέση τιμή του δείκτη παραβατικότητας στη δημόσια διοίκηση ήταν 14,24, δηλαδή στις 100 υποθέσεις που εξετάστηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, σε περίπου 14 απ’ αυτές διαπιστώνεται κακοδιοίκηση με παραβατική συμπεριφορά των οργάνων της διοίκησης. Όμως τα θεματικά αντικείμενα με τιμή δείκτη παραβατικότητας μεγαλύτερη της μέσης τιμής είναι αυτά που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας και της είσπραξης των Εσόδων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα Δόμησης και Χωροταξίας, δηλαδή πολεοδομίες, τα θέματα που έχουν σχέση με Έργα – Προμήθειες – Συμβάσεις, οι δραστηριότητες της δημόσιας διοίκησης που συνδέονται με χορήγηση Αδειών Επιχειρήσεων και Άσκησης Επαγγέλματος, η «Εκπαίδευση και Κατάρτιση» και τα «Αναπτυξιακά Προγράμματα». Από την πλευρά των φορέων που υπάγονται τα θεματικά αντικείμενα, οι Περιφέρειες στο χειρισμό των αναπτυξιακών και λοιπών προγραμμάτων κατέχουν την πρώτη θέση, έπονται οι υπηρεσίες των υπουργείων που ασχολούνται με αναπτυξιακά προγράμματα και η τοπική αυτοδιοίκηση με πρώτη τη Νομαρχιακή σε θέματα δόμησης και χωροταξίας.
Ποιες είναι οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τι αναμένεται;
Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης διεξάγει εκτεταμένες έρευνες σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης και γνωστοποιεί τις Εκθέσεις που συντάσσουν οι Επιθεωρητές, μετά την ολοκλήρωση και την έγκρισή τους. Όμως ήδη έχουν ανακοινωθεί και διεξάγονται επιθεωρήσεις στον ΕΟΤ, στην ΕΡΤ, σε Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Άνω Λιοσίων, σε σειρά άλλων δήμων και νομαρχιών, σε πολεοδομίες για τη βεβαίωση των προστίμων αυθαιρέτων, σε έξι δήμους του Λεκανοπεδίου για τις παράνομες πινακίδες και αλλού.
Το κράτος δικαίου πώς θα το ορίζατε για τη χώρα μας;
Η έννοια του κράτους δικαίου δεν διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτος δικαίου αν οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, ότι ο νόμος δεν ευνοεί μόνο τους ισχυρούς, ότι η παραβατικότητα και η διαφθορά τιμωρούνται αμείλικτα και ότι η διαφάνεια αποτελεί το βασικό στοιχείο της σχέσης του πολίτη με το κράτος και της άσκησης της κυβερνητικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.
Πώς μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Δημόσια Διοίκηση;
Θέλω να διευκρινίσω ότι η Δημόσια Διοίκηση στο σύνολό της δεν είναι αναξιόπιστη. Η πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων τιμά το λειτούργημα που ασκεί και εργάζεται ευσυνείδητα. Υπάρχουν όμως και ισχυροί θύλακες διαφθοράς και κακοδιοίκησης που χρωματίζουν με μελανά χρώματα τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Υπάρχουν έντονα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, κακής ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και αναποτελεσματικότητας. Όλα αυτά πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο, τη λογοδοσία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την εκπαίδευση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τέλος με τη νέα αρχιτεκτονική που εισάγει στη χώρα το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Όλα όμως αυτά που ενσωματώνονται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης πρέπει να στηριχθούν ενεργά από ολόκληρη την κοινωνία για να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Τι θα αλλάζατε εν μια νυκτί;
Οι αλλαγές της νύκτας δεν είναι οι καλύτερες. Ο προγραμματισμός, η μελέτη και η μεθοδικότητα μπορούν να εγγυηθούν μόνιμου χαρακτήρα αποτελέσματα. Άλλωστε οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών, για την υπαγωγή των προσλήψεων και της επιλογής προϊσταμένων στο ΑΣΕΠ, την κατάθεση νομοσχεδίου για την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης κάθε φορέα δημόσιας εξουσίας στο Διαδίκτυο και η ψήφιση του νόμου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελούν μια καλή αρχή για τη διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε και υλοποιείται.   kourdistoportokali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου