Την επιβολή διετούς διάρκειας ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα υπολογιστεί βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, αποφάσισε ομόφωνα το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασής του.
Η είσπραξη του τέλους, που θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί ταμειακά μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ώστε δημοσιονομικά να εγγραφεί στο οικονομικό έτος 2011, ενώ για το 2012 προβλέπονται πολλές δόσεις, ώστε «να τις αντέξει η κοινωνία».
Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την περικοπή ενός ολόκληρου μισθού από αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του δημοσίου (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι γενικούς γραμματείς των υπουργείων), την επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 (ως τις 31/10) και την «επιστράτευση» του εφοπλιστικού κόσμου, ώστε να συνδράμει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πριν την έναρξή της, ενημέρωσε αναλυτικά "και σε εξαίρετο κλίμα" -όπως είπε- τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ.Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι σημερινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ουδεμία σχέση είχαν με την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας στις 2/9 και τις φημολογούμενες πιέσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως ακούστηκε ευρέως.
Όπως είπε, δεν είναι η στάση της τρόικας, που δρομολογεί τις εξελίξεις και προκαλεί προβλήματα, «αλλά ορισμένων πολύ σημαντικών κρατών μελών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα τη ευρωζώνης» και εξωτερικεύουν τα εσωτερικά τους θέματα, μετατρέποντάς τα σε ζητήματα συνολικά της ΕΕ.
Κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη για το νέο ειδικό τέλος
=========
Αναλυτικότερα, όσον αφορά το νέο τέλος, το οποίο -όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, αρκούν για «να βγάλουν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη»- θα είναι κοινωνικά δίκαιο.
«Εκεί όπου έχουμε χαμηλές τιμές ζώνης και χρήσης [...]μπορεί κάποιος να χρειαστεί να πληρώσει μόνο 50 λεπτά [ανά τετραγωνικό], ενώ κάπου όπου έχουμε πολυτελείς κατοικίες 10 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της επεξεργασίας του όλου εγχειρήματος, για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη, θα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια, όπως το «ποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, ανάπηρος, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, αλλά και τις αλλαγές στις αξίες της γης».
Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν εθνική συλλογική προσπάθεια, «να πάρουμε όλοι μαζί πάνω μας το βάρος αυτό». Διατύπωσε, πάντως, την εκτίμηση, ότι το νέο τέλος δεν συνιστά νέα επιβάρυνση. «Η επιβάρυνση παραμένει ίδια. Χρειαζόμαστε όμως μηχανισμό αποκατάστασης μειωμένων αποδόσεων. 'Αρα, έπρεπε να βρούμε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον μεσαίο και τον φτωχό», είπε και πρόσθεσε ότι η επιβολή του τέλους ήταν το μόνο μέτρο καθολικής εφαρμογής, που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
Χαρακτήρισε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο "κολασμένους", από άποψη απαιτήσεων, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης και απαιτείται περίπου 1% του ΑΕΠ για την επίτευξή τους.
«Έχουμε υστερήσεις γιατί δεν έχουμε έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, μια φορολογική διοίκηση, που να μπορεί να τρέξει τα πράγματα», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη οργανωμένη και αμετάπειστη παραοικονομία και φοροδιαφυγή, «γι΄ αυτό και λείπουν μικρά σχετικά ποσά για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, που είναι ζωτικός».
Ταχύτερη ψήφιση προϋπολογισμού
======================
Ο κ.Βενιζέλος γνωστοποίησε ακόμη ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την επιτάχυνση της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως είπε, το προσχέδιο πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, με στόχο αυτός να ψηφιστεί έως 31/10.
Ταυτόχρονα, θα εισαχθεί για ψήφιση το εθνικό φορολογικό σύστημα, ωστε να διευθετηθούν συνολικά τα φορολογικά ζητήματα, που αφορούν, π.χ., στην απόδοση του ΦΠΑ ή στη σχέση περιουσίας-εισοδήματος.
Περικοπή ενός μισθού από υπουργούς, βουλευτές κ.ά
=====================================
Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε -επίσης ομόφωνα- την περικοπή ενός μισθού από αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, περιφερειαρχών, δημάρχων κτλ.
Ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε ακόμη ότι, μετά και από πρόταση των συναρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση θα καλέσει άμεσα σε συζήτηση τον εφοπλιστικό κόσμο, προκειμένου να συζητήσει με τους Ελληνες εφοπλιστές πώς θα συμμετάσχουν πρακτικά και άμεσα στη μεγάλη εθνική δημοσιονομική προσπάθεια.
Σε "ξέφωτο" πρωτογενών πλεονασμάτων από την άνοιξη
===================================
Όπως είπε, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των υποχρεώσεων της Ελλάδας, έναντι των εταίρων της, δηλαδή η πλήρης επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και 2012, «που σε απόλυτους αριθμούς οδηγούν για το 2011 σε δημοσιονομικό έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ και για το 2012 της τάξης των 14,9 δισ.» (συμπεριλαμβανομένου -και στις δύο περιπτώσεις- του κόστους εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους).
Πρόσθεσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα που παρήγαγε η Ελλάδα το 2009, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι για το δημόσιο χρέος, ξεπερνούσε τα 24 δισ. ευρώ. και πέρυσι μειώθηκε σε 11,2 δισ.
«Φέτος, εφόσον πετύχουμε τους στόχους μας πλήρως, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μόλις 1,8 δισ. Ευρώ, κάτω από το 1% ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμόσουμε και τους στόχους του 2012, τότε θα έχουμε τον επόμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά. Δηλαδή από Μάρτιο-Απρίλιο, θα έχουμε βγει στο ξέφωτο πρωτογενών πλεονασμάτων», συμπλήρωσε.
Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο κλήθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει τα δεδομένα μιας ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρωζώνη και την παγκόσμια αγορά.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και διεθνώς λειτουργεί ως καταλύτης, επηρεάζοντας πολιτικές και θεσμικές εξελίξεις […] Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.
express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου