Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Το plan B της Μέρκελ στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας


Το plan B της Μέρκελ στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας
"Σχέδιο Β" για τη στήριξη των γερμανικών Τραπεζών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποφύγει τη χρεοκοπία φέρεται να ετοιμάζει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κυβερνητικές πηγές από το Βερολίνο διαρρέουν, ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές.

Η ύπαρξη ενός "σχεδίου Β" υπογραμμίζει την ανησυχία της γερμανικής Κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τηρήσει στο ακέραιο τους στόχους της θέτοντας σε κίνδυνο τον έλεγχο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.  Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει σε βουλευτές του κόμματός του ότι η "Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού".

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα ανώνυμο email, που δε φέρει υπογραφή και δεν επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους.

Βενιζέλος: "Σπέκουλα" οι φήμες για ελληνική χρεοκοπία

Για οργανωμένο "κύμα φημών" έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει διακινούμενα σενάρια περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο.

"Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά", υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και η εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους.

Νωρίτερα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 20 Σεπτεμβρίου είναι "προγραμματισμένη από καιρό", διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε έκτακτη συνάντηση.

Ολλανδία: Η έξοδος από το ευρώ η "ύστατη κύρωση"

Η έξοδος από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν σέβονται το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι "η ύστατη κύρωση", κάτι το οποίο δεν αφορά την Ελλάδα, δήλωσε ο Ολλανδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

"Πρέπει να έχουμε την ύστατη κύρωση", δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, αναφερόμενος στις προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης σε περίπτωση μη σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι προτάσεις αυτές που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (07/09) σε επιστολή προς την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου "είναι μακροπρόθεσμες, και δεν αφορούν την Ελλάδα". "Αυτές οι προτάσεις είναι για τις χώρες οι οποίες στο μέλλον δεν θα εκπληρώνουν τις απαιτήσεις", είπε.

"Αυτό θα είχε επίσης συνέπειες και για την Ολλανδία, αν η Ελλάδα έπεφτε", δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, "διότι ήδη έχουμε ήδη πάει πολύ μακριά".

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, επίσης, εκτίμησε σήμερα ότι ο αποκλεισμός από την ευρωζώνη θα είναι "η υπέρτατη συνέπεια". "Ξεκινάμε από την αρχή ότι αυτό δεν θα πάει τόσο μακριά", είπε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.



digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου