Xωρίς να χρειαστεί να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης κατάφερε να περάσει η Ανγκελα Μέρκελ από τη γερμανική Κάτω Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η ψηφοφορία θεωρείτο σημαντικό τεστ για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα, 315 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου, καθώς αρκετοί είχαν απειλήσει ότι θα ψηφίσουν κατά.
Η έγκριση της ενίσχυσης του ταμείου θεωρείτο εξασφαλισμένη λόγω της στήριξης από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους (Grüne), ωστόσο το ζήτημα ήταν εάν θα αρκούσαν οι ψήφοι των συγκυβερνώντων κομμάτων.«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ανγκελα Μέρκελ. Είναι μία εξαιρετική μέρα», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής της ομάδας Πέτερ Αλτμαγιερ, ο οποίος είχε αναλάβει να πείσει τους «αντάρτες» να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.
«Είναι αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για το κόμμα της», δήλωσε ο βιογράφος της Μέρκελ Γκερντ Λάνγκουθ. «Μπορεί να πρόκειται για σημείο καμπής για την καγκελάριο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών».
Η καγκελάριος χρειαζόταν τουλάχιστον 311 ψήφους από το συνασπισμό της (σε σύνολο 600 εδρών που έχει το κοινοβούλιο) για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.
Η Γερμανία θα κληθεί να συνεισφέρει 211 δισ.ευρώ από το 440 δισ.ευρώ του ταμείου υπό μορφή εγγυήσεων, αλλά οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι είναι ήδη σαφές πως αυτά τα κεφάλαια δεν είναι αρκετά και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν εκ νέου.
Κατά την τεταμένη συζήτηση στην Μπούντεσταγκ που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ήταν «απρεπές» να εικάζεται κάποιος αυτή τη στιγμή αν η Γερμανία θα κληθεί να συμβάλει περαιτέρω στο EFSF.
«Δανειζόμαστε χρήματα από τα παιδιά μας… και είναι χρήματα που δεν έχουμε», δήλωσε ένας από τους «αντάρτες» του κυβερνώντος συνασπισμού, ο Κλάους-Πέτερ Βιλς.
Σύμφωνα με τα συνολικά αποτελέσματα, η ενίσχυση του EFSF πέρασε από το κοινοβούλιο με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές.
Η διεύρυνση του EFSF πρέπει να εγκριθεί και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Τις ερχόμενες εβδομάδες η γερμανική Κάτω Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και το 2012 τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ο οποίος θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου