Το σχέδιο θα είναι έτοιμο στις επόμενες πέντε - έξι εβδομάδες.
Το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF μέχρι και το ποσό των 2 τρισ. ευρώ και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προβλέπει το σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας και για το οποίο, κατά τις πληροφορίες είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση.
Στην ύπαρξη ανάλογου σχεδίου αναφέρθηκε εμμέσως και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
H Wall Street Journal εκτιμά ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υλοποίηση του σχεδίου θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Όμως το ερώτημα που τίθεται ήδη από τις πολιτικές ηγεσίες χωρών εκτός ευρωζώνης είναι αν οι αγορές θα δώσουν αυτό το χρόνο στους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι αναλαμβάνουν δράση πάντοτε την τελευταία στιγμή.
Οι εξελίξεις αυτές μόνο άσχετες δεν είναι με την παρατεταμένη «απουσία» της τρόικας από την Αθήνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου ενώ πρόσθεσε ότι και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) «δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης».
Η επόμενη ημερομηνία σταθμός για τις αποφάσεις αναμένεται να είναι η σύνοδος των ηγετών του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μυστικές διαβουλεύσεις των ηγετών και των αξιωματούχων της ευρωζώνης προκειμένου να παρουσιαστεί «ένα συλλογικό και φιλόδοξο σχέδιο δράσης» όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν κατά τη διάρκεια των επαφών των μελών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το περασμένο σαββατοκύριακο. Αλλωστε όπως διευκρίνισε ο Ολι Ρεν στη συνέντευξή του «οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου».
Όπως είναι ήδη γνωστό το διήμερο αυτό οι ΗΠΑ άσκησαν έντονη πίεση στους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ προκειμένου «να χτιστεί ένα τείχος προστασίας για τον περιορισμό της κρίσης στην ευρωζώνη».
BBC - Reuters
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εργάζονται επάνω σε νέους τρόπους ανάσχεσης της κρίσης που θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων ότι πρέπει να πάρουν πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 440 δισ. ευρώ.
Το πρακτορείο αναφέρεται στις μεγάλες διαφορές που παραμένουν για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δεσμεύσει μεγαλύτερο μέρος από τους τεράστιους πόρους της για τη στήριξη των τραπεζών της Ευρώπης και την αρωγή κρατών της ζώνης του ευρώ.
Το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με εκθέσεις που υποβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον διαμορφώνεται ήδη το περίγραμμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης που προβλέπει μεταξύ άλλων την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το BBC οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν να έχουν το πρόγραμμα σε ισχύ σε πέντε έως έξι εβδομάδες, κάτι που με βάση το υφιστάμενο περίγραμμα χαρακτηρίζεται δύσκολο.
«Το τίμημα της αποτυχίας θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση που θα γύριζε την παγκόσμια οικονομία σε αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση ή και χειρότερα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο το νέο πακέτο αναμένεται να οδηγήσει σε τετραπλασιασμό της δύναμης πυρός του EFSF με την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό, το EFSF θα καταστήσει λιγότερο επικίνδυνο για την ΕΚΤ το δανεισμό υπερχρεωμένων κρατών.
Το δημοσίευμα θεωρεί επίσης ότι οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αποδεχθούν μείωση κατά 50% σε ό, τι τους οφείλεται.
Δημοσίως, οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο» για μια ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο οι εκθέσεις που επεξεργάζονται οι διεθνείς φορείς δείχνουν ότι εργάζονται επάνω σε ένα σχέδιο μερικής χρεοκοπίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου διάσωσης προβλέπει την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν πολύ λίγα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών.
reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου