Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

30-50 εκατ. ευρώ η αξία του "φιλέτου" της ΔΕΘ

Στα 30 έως 50 εκατ. ευρώ κυμαίνεται η αξία γης του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης.
Αυτή είναι η εκτίμηση των συμβούλων που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, προκειμένου να συμβάλλουν στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στην εξεύρεση πόρων που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.



Η συγκεκριμένη εκτίμηση, στη διαμόρφωση της οποίας συνέπραξαν η Attica Properties και η «Ευρωσύμβουλοι», έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κι έχει αυτονόητο ενδιαφέρον για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, διότι καταρρίπτει κάποιους μύθους για την τεράστια αξία του συγκεκριμένου χώρου των 180 στρεμμάτων και προσγειώνει τις προσδοκίες και δεύτερον, διότι έχει τεθεί υπόψη της τρόικας, που σαφώς έχει λόγο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, οι σύμβουλοι για τα ακίνητα του Δημοσίου εξετάζουν μεν διάφορα σενάρια -ή μάλλον προσεγγίσεις- για κάθε ακίνητο, αλλά τελικά στο ταμείο υποβάλλουν μία πρόταση, με σαφή εντολή οι οικονομικοί τους υπολογισμοί να είναι συντηρητικοί και άρα πιο κοντά στην πραγματικότητα της αγοράς.

150 στρέμματα

Εν προκειμένω για το ακίνητο της ΔΕΘ οι εκτιμήσεις έγιναν με βάση κάποιες παραδοχές. Καταρχήν από τα 180 στρέμματα αφαιρέθηκαν περίπου 30, εκ των οποίων τα 17 αφορούν τις βάσιμες διεκδικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κεντρική οδό της ΔΕΘ από την πύλη της ΧΑΝΘ μέχρι το Παλέ ντε Σπορ. Τα υπόλοιπα 13 στρέμματα που αφαιρέθηκαν αφορούν εγκαταστάσεις η χρήση των οποίων δεν μπορεί να αλλάξει, όπως δεν μπορεί να αλλάξει η χωροθέτησή τους, όπως είναι το Παλέ ντε Σπορ, τα συνεδριακά κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης» και «Νικόλαος Γερμανός», ο πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ετσι, ο καθαρός προς αξιοποίηση χώρος περιορίζεται σε περίπου 150 στρέμματα, επί των οποίων υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις –κυρίως εκθεσιακά περίπτερα- 65.000 τετραγωνικών μέτρων. Η προσέγγιση των συμβούλων βασίζεται στην παραδοχή ότι στο τέλος της αξιοποίησης ο δομημένος χώρος εντός των 150 στρεμμάτων θα είναι πολύ λιγότερος, πιθανόν να διαμορφωθεί μεταξύ 40.000 – 50.000 τετρ. μέτρων. Στο σενάριο που έχει στα χέρια του το ταμείο προβλέπεται η αξιοποίηση του χώρου για ήπια οικιστική ανάπλαση, με δεδομένο βέβαια ότι, όπως έχει εξαγγείλει και η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει νέο εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή της Σίνδου. Σε αυτήν την περίπτωση στα 150 στρέμματα θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και θα κατασκευαστούν κατοικίες, κάτι που θα προσδώσει στο συγκεκριμένο κομμάτι γης αξία 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή 200.000 ευρώ το στρέμμα.

Οπως σημειώνουν οι μελετητές, αυτό το σενάριο δύσκολα θα υλοποιηθεί αφού θα υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ και το οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο δε θεωρείται σημαντικό. Αντίθετα, υπάρχει μια παραλλαγή αυτού του σεναρίου, που βρίσκεται πλησιέστερα σε ό,τι υπάρχει τίποτα, προσφέρει επίσης μια μεγάλη ζώνη πρασίνου και αυξάνει την αξία της γης. Σε αυτήν την προσέγγιση τα 150 στρέμματα αξιοποιούνται για τη δημιουργία αφενός ενός μικρότερου από το σημερινό, αλλά σαφώς πιο λειτουργικού εκθεσιακού κέντρου (30.000 τετρ. μέτρα) κι αφετέρου ενός ψυχαγωγικού και εμπορικού κέντρου, αλλά και συγκροτήματος γραφείων. Σε αυτήν την περίπτωση η συνολική δομημένη επιφάνεια ίσως προσεγγίσει τις 55.000 - 60.000 τετρ. μέτρα, με την αξία της γης να φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ, γύρω στις 330.000 το στρέμμα.

Χαλκιδική και αλλού

Εκτός από τη ΔΕΘ στις πρώτες λίστες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου υπάρχουν άλλα 24 ακίνητα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα:

-Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, στο δήμο Θερμαϊκού, ιδιοκτησίας ΕΤΑ.

-Το κάμπινγκ Ασπροβάλτας, ιδιοκτησίας ΕΤΑ.

-Παραθαλάσσια έκταση 650 στρεμμάτων στην περιοχή Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας ΚΕΔ.

-Εκταση 1.360 στρεμμάτων, στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σέδες, ιδιοκτησίας ΚΕΔ.

-Παραθαλάσσια έκταση 90 στρεμμάτων στη Σιθωνία –πλησίον της Τορώνης-, ιδιοκτησίας ΚΕΔ.

-Παραθαλάσσια αμφιθεατρική έκταση 270 στρεμμάτων, με παραλία 400 μέτρων, στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας, κοντά στη Νικήτη, ιδιοκτησίας ΕΤΑ.

Επίσης, σε αυτές τις πρώτες λίστες «εκπροσωπούνται» κι άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Αχαΐα, η Σάμος, η Αργολίδα, η Χαλκίδα, το Λαύριο, η Αθήνα και η Βούλα, με εκτάσεις και εγκαταστάσεις που σήμερα ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Αλλωστε, τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα έχουν τουριστικό χαρακτήρα ή βρίσκονται σε σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος και η αξιοποίησή τους –τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις συζητείται εδώ και χρόνια αν όχι δεκαετίες.

Τη διαδικασία της αξιοποίησης των ακινήτων εποπτεύει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χριστοδουλάκης, ενώ τη δουλειά έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ με αποστολή να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 22 δισ. θα προέλθουν από τα ακίνητα. Η όλη διαδικασία κινείται, πλέον, ταχύτητα, αφού μία από τις παρατηρήσεις της τρόικας στην τελευταία της έκθεση για την 6η δόση είναι η καθυστέρηση στο συγκεκριμένο πεδίο της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι σύμβουλοι παίρνουν προθεσμία λίγων μόλις ημερών για μια πρώτη αποτίμηση, αφού βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας –πρόκειται περισσότερο για προδικασία αξιοποίησης- είναι η διαμόρφωση σεναρίων με συγκεκριμένο οικονομικό αντικείμενο για κάθε ακίνητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου