Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τη γενική απεργία


Το σύνολο του ξένου Τύπου απασχολεί η 48ωρη απεργία που έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα, ως διαμαρτυρία στα μέτρα λιτότητας. Τονίζεται κυρίως ότι η λαϊκή αγανάκτηση εκφράζεται λόγω των νέων μέτρων λιτότητας, ενώ τα συνδικάτα ελπίζουν να καταγραφεί ως η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών στη χώρα.

Η γενική απεργία φιγουράρει πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC, το οποίο τονίζει το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις, τα μέσα μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο, ενώ κλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μαγαζιά.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απεργία κηρύχθηκε καθώς το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνει περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας,καθώς και αύξηση της φορολογίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει σειρά μπαράζ απεργιών, ενώ την ίδια ώρα τα απορρίμματα συσσωρεύονται στους δρόμους και τα υπουργεία τελούν υπό κατάληψη από τους εργαζομένους σε αυτά.

Τονίζεται παράλληλα, ότι στην απεργία συμμετέχουν για πρώτη φορά τα εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζήσει 48 ώρες γενικής παράλυση, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται επίσης η αύξηση της ανεργίας τον Ιούλιο στο 16,5%.

Πρώτο θέμα η απεργία και στο France 24, όπου τονίζεται ότι τα συνδικάτα ελπίζουν να καταγραφεί ως η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, της 48ωρης απεργίας προηγήθηκε σειρά κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τόνων απορριμμάτων στους δρόμους, το κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων, ενώ υπήρξαν και καταλήψεις υπουργείων.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι παρά τα διαδοχικά μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα βυθίζεται βαθύτερα στην κρίση, παγιδευμένη τρία χρόνια σε ύφεση και ασφυκτιώντας σε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος της τάξεως του 162% του ΑΕΠ.

Το Bloomberg τονίζει ότι ο Παπανδρέου προωθεί νέα μέτρα λιτότητας εν μέσω λαϊκής αγανάκτησης, ενώ παραθέτει τα λόγια του πρωθυπουργού ότι "η Ελλάδα είναι όμηρος απεργιών και διαδηλωτών".



nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου