Τις διεθνείς επαφές του πυκνώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με κρυφή ελπίδα ότι αυτή θα είναι η καλύτερη δυνατή για τη μη κατάρρευση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Μετά τις συναντήσεις, που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπόι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της Πέμπτης και με δεδομένο ότι το Ταμείο εξαρτά τη στάση του από την τελική λύση, που θα δώσει στο πρόβλημα η Ευρώπη.
Ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να ενημερωθεί πλήρως με αυτές τις επαφές για τη λύση, που προετοιμάζεται, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ένα ανησυχητικό κενό πληροφόρησης της Αθήνας για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, γεγονός, που προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να προετοιμαστεί πολιτικά για κάθε ενδεχόμενο, καθώς η πίεση, που ασκείται προς την κυβέρνηση, τόσο στο πολιτικό σκηνικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο είναι αφόρητη.
Κοινωνικές ομάδες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν με παραιτήσεις, ισχυρά κέντρα απαιτούν εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η ίδια η κυβέρνηση αναγκάζεται να λαμβάνει συνεχώς επώδυνα μέτρα – όπως η τροποποίηση του πολυνομοσχεδίου επί τα χείρω.
Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη πολιτική ατμόσφαιρα θα φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη σοβαρών πολιτικών πρωτοβουλιών, αμέσως μετά – αν όχι και πριν – την σύνοδο κορυφής, που θα αποφασίσει τη λύση στο ελληνικό χρέος, εκτιμούν έμπειροι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, που φοβούνται διαλυτικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία.
Στο κοινωνικό πεδίο είναι ενδεικτικό ότι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων και των επαγγελματικών κλάδων, από τους δημόσιους υπαλλήλους με κορυφαίο παράδειγμα εκείνων των ΟΤΑ, αλλά και των εργαζομένων στα μαζικά μέσα μεταφοράς, έως τους ιδιοκτήτες ταξί.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου