Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Αναζητώντας χρυσό στη Χαλκιδική με το Κατάρ




Το Κατάρ, το πλουσιότερο κράτος του κόσμου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ξεκινά διαδικασίες εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου κατόπιν μάλιστα της πρόσφατης συμφωνίας της Κρατικής Αρχής ( Qatar Investment Authority) για τη χρηματοδότηση της επένδυσης « Ελληνικός Χρυσός » στη βόρεια Χαλκιδική.


Το Κατάρ λειτούργησε ως τράπεζα όπως επισημαίνει άνθρωπος της « Ελληνικός Χρυσός » η οποία μάλιστα διαθέτει την άδεια για την εγκατάσταση στις Σκουριές της Χαλκιδικής .



Συγκεκριμένα το Κατάρ χορήγησε
δάνειο 600 εκατ. δολαρίων με επιτόκιο 7% πάνω από το Libor του εξαμήνου( 0,55%) .Βασικός στόχος της εταιρείας Qatar Holding είναι η κατοχύρωση του μεγαλύτερου μεριδίου όπως και να αποκτήσει μέρος του τελικού προϊόντος σε χρυσό ώστε να έχει ένα μέρος των διαθέσιμων σε πολύτιμο μέταλλο ύψους 100 δις.

Η επενδυτική αυτή συμφωνία αντιμετωπίζει ωστόσο εμπόδια καθώς κάτοικοι της περιοχής στη Χαλκιδική οργανώνουν κινητοποιήσεις επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους, με σκοπό την ακύρωση της συμφωνίας .


Από την άλλη πλευρά το Κατάρ κάνει γνωστό το ενδιαφέρον του για οποιοδήποτε είδος επένδυσης στον τομέα της ενέργειας επιθυμώντας να επενδύσει εκεί τα κεφάλαιά του.


Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται και οι
αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΕΛΠΕ , αφού όπως είναι γνωστό πως διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου παγκοσμίως ύστερα από το Ιράν.

Όσον αφορά τώρα στο μεγαλύτερο επενδυτικό στόχο του Κατάρ, αυτός είναι το
Ελληνικό για το οποίο έγινε ενημέρωση στον Πρέσβη του Κατάρ, την προηγούμενη εβδομάδα, από στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου