Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Πέντε υποψήφιοι για ένα αμφίβολο αξίωμα



 
  
Πέντε υποψήφιοι για ένα αμφίβολο αξίωμα
Η πρωτοβουλία που πήρε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν παραπλανητική. Δεν άνοιξε το θέμα ηγεσίας του κόμματος, στην πραγματικότητα το άφησε να πλανάται. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να κερδίσει χρόνο, ούτως ή άλλως με την κίνηση αυτή κατάφερε να τους δεσμεύσει όλους να μην πάρουν πρωτοβουλίες ως την εκταμίευση της 6ης δόσης. Κέρδισε ένα μήνα, κρίσιμο σε μια περίοδο που κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει Ευρωζώνη σε ένα μήνα
 
Με το ημερολόγιο των κορυφαίων, η διαδικασία πρέπει να ανοίξει στα μέσα Δεκεμβρίου και ο νέος αρχηγός να αναλάβει μέσα Γενάρη, ώστε να μπορεί να τρέξει το κόμμα στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Με το ρολόι του Γιώργου, η διαδικασία θα ανοίξει μετά τις εκλογές και ο νέος αρχηγός θα εγκατασταθεί στην Ιπποκράτους το Μάιο.

Γι’ αυτό και ο Παπανδρέου θα προσπαθήσει να σπρώξει τη διαδικασία για μετά τις γιορτές, οπότε όλοι θα αναγκαστούν να παραδεχτούν ότι δεν υπάρχει χρόνος.   

Στον αντίποδα πάντως οι κορυφαίοι ετοιμάζονται, βλέπουν βουλευτές και στελέχη φύρδην μίγδην, αποσπούν δηλώσεις στήριξης, πολλές φορές όλοι από τα ίδια πρόσωπα, στήνουν ή θεωρούν ότι στήνουν στρατούς.

Στη διαδικασία υπάρχει πια συμφωνία από τους δύο προφανείς υποψήφιους, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Εκλογές από τη βάση, από τους φίλους και τα μέλη.   
Δεν θα είναι μόνοι όμως.

Μια είδηση είναι ότι οι τρεις «έσπασαν» στα τρία. Παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις η Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι υποψήφιος, δεν θα αφήσει το προβάδισμα στο Λοβέρδο. Και ώ του θαύματος, ετοιμάζεται και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αδιαφορώντας για το αν στις μετρήσεις έρχεται πίσω από το Γιώργο.   

Η αναμέτρηση πάντως δεν θα είναι προσωπική, κάποιοι ετοιμάζονται να της δώσουν μια ιδεολογική πτυχή. Η κοινωνική πτέρυγα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, να παρακολουθεί τους Βενιζέλικούς και τους εκσυγχρονιστές. Αν ο Γιώργος αποσυρθεί, τότε σίγουρα θα ηγηθεί ο Χρήστος Παπουτσής, που σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ο πέμπτος υποψήφιος.

Και τα δεδομένα θα αλλάξουν για όλους. Αν ο Γιώργος αποσυρθεί βέβαια. Θα αποσυρθεί όμως;

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου