Και τώρα τι; Κανείς δεν ξέρει ν' απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ ούτε αν θ' αποχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία, ούτε αν θ' ανοίξουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, ούτε πότε, ούτε με ποιον τρόπο.
Τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του, που περιμένουν όλοι εναγωνίως, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης και η τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων
εσωκομματικής δημοκρατίας δεν τηρούνται ούτε καν στοιχειωδώς. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και οι «φύλαρχοι» του κόμματος ακονίζουν τα μαχαίρια τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον διεκδικώντας τη θέση του -ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πουκάμισο αδειανό.
Οι συνεργάτες του είναι απολύτως φειδωλοί όταν ερωτώνται από δημοσιογράφους και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «προέχει η σωτηρία της χώρας», προσθέτοντας πως «οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, απηχούν προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων».
Συζητώντας κανείς, ωστόσο, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συνομιλήσει μαζί του, εξάγει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στον καθένα λέει άλλα πράγματα. Σε κάποιους αφήνει να εννοηθεί ότι φεύγει και σε άλλους ότι μένει. Ο Β. Βενιζέλος σε συνομιλίες του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγε με σιγουριά ότι την ερχόμενη εβδομάδα «ο Γιώργος θ' ανοίξει το θέμα της διαδοχής». Αλλοι λένε ότι αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και στο... Facebook ομάδα υποστηρικτών του έχει ανοίξει σελίδα με τον τίτλο «Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο».
Ολα δείχνουν ότι προς το παρόν αγοράζει χρόνο και μαζί με τον Λ. Παπαδήμο έχουν συμφωνήσει ότι κανείς από τους δύο δεν βιάζεται να λήξει η θητεία τους και ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση πρέπει να διατηρηθεί ενωμένο. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, γιατί μετά θα είναι μάλλον πιο δύσκολο, καθώς θα έχει χαθεί η εξουσία και πρέπει να διαχειριστούν μία οδυνηρή ήττα.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και σύμβουλός του, Ρ. Πάρκερ, σε άρθρο του στην «Boston Globe» πριν από λίγες μέρες, ανέφερε ότι τον πίεσαν οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι μαζί με τη Ν.Δ., και προκειμένου να τους αντιπαρέλθει «τζογάρισε στο δημοψήφισμα κι έχασε». Ο Ρ. Πάρκερ, που αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης του Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» υποστήριξε επίσης ότι «πολλές φορές θεωρούσαν τελειωμένο τον πατέρα και τον παππού του, αλλά αυτοί επανήλθαν». Δεν αποκλείει, λοιπόν, να συμβεί το ίδιο και με τον «εγγονό». «Το αντίθετο», λέει απηχώντας και την άποψη της οικογένειας Παπανδρέου.
Κάποιοι, ωστόσο, που θεωρούν ότι ο Γ. Παπανδρέου μόνο εμπόδιο στις εξελίξεις μπορεί να είναι, δεν διστάζουν να λένε -δυνατά ώστε ν' ακούει- «ότι αν δεν θέλει να βρεθεί σε κανένα ειδικό δικαστήριο, ας φύγει όσο είναι νωρίς και ας πάει να κάνει τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Φράση που έχει ακουστεί και από βουλευτές και από τραπεζίτες.
Υπάρχει και το σενάριο ο Γ. Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και ο Λ. Παπαδήμος πρωθυπουργός και με το σχήμα αυτό να κατεβούν στις εκλογές. Ο Λ. Παπαδήμος όμως, λένε όσοι τον ξέρουν, θα πάρει μια τέτοια απόφαση μόνο «εάν πετύχει τους στόχους του». «Αν αποτύχει το haircut και καταρρεύσει η Ε.Ε., δεν θα μπορέσει».
Ο Λ. Παπαδήμος προς το παρόν, φαίνεται ν' αποτελεί -καθαρά για λόγους συγκυρίας- έναν χρήσιμο σύμμαχο του Γ. Παπανδρέου. «Ο Λ. Παπαδήμος μου είπε να μην ανοίξουμε το θέμα των εκλογών, ούτε το εσωκομματικό μέτωπο» είπε σε έναν από τους συνομιλητές του. Οι πληροφορίες το επιβεβαιώνουν, καθώς ο νυν πρωθυπουργός φοβάται ότι σε αυτή την περίπτωση κάποιοι στην προσπάθειά τους ν' αποκτήσουν φιλολαϊκό προφίλ, ίσως καταψηφίσουν κάποια νομοσχέδια. «Αυτή θα ήταν μία εικόνα πολιτικής αποσταθεροποίησης και κανείς μας δεν την θέλει» φέρεται να του είπε.
Κανείς όμως δεν θέλει και να διαχειριστεί μία δεινή πολιτική ήττα κι ένα εκλογικό αποτέλεσμα 15-20%, λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό συζητιέται και η ιδέα να πάνε μ' έναν μεταβατικό αρχηγό, όπως τον Απόστολο Κακλαμάνη. Στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου υπάρχει και το σενάριο να περάσει το κόμμα στον Β. Βενιζέλο (οι δύο τους ελέγχουν την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) και να κατέβει αυτός στις εκλογές, εξασφαλίζοντάς του τη μη εμπλοκή του σε ειδικά δικαστήρια, αλλά και μια παρουσία παπανδρεϊκών στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς -όπως λέγεται- ούτε την επιστροφή του ίδιου αποκλείουν στο μέλλον, ούτε την εμφάνιση του γιου του στα κοινά.
Στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά μεταξύ των βουλευτών, υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των παπανδρεϊκών και εκείνων που «έριξαν τον Γιώργο με πραξικόπημα». Δεν λείπουν μάλιστα ακόμα και τα επεισόδια ή οι φραστικές επιθέσεις. «Μας φέρατε το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση» είπε σε επιθετικό τόνο προχθές βουλευτής σε συνάδελφό του, ενώ αρκετοί δεν μιλάνε καν. «Ας πάμε τώρα στις εκλογές όπως-όπως να φαινόμαστε κάπως ενωμένοι και μετά τραβάει ο καθένας το δρόμο του» έλεγε νεοεκσυγχρονιστής βουλευτής που, όπως παραδεχόταν, δεν αισθάνεται κανέναν πολιτικό δεσμό πλέον με πολλούς από τους συναδέλφους του.
enet.gr
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου