Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Παναγιώτης Ρουμελιώτης - Βιογραφικό


Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, του οποίο το όνομα ακούγεται από χτες για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ή του υπουργείου Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, γεννήθηκε το 1947 στο Σουέζ της Αιγύπτου ενώ έχει καταγωγή από τα Δωδεκάνησα.
Ο κ. Ρουμελιώτης σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Γαλλία όπου έκανε και το διδακτορικό του. Την περίοδο 1973-1977 εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ενώ από το 1984 έως το 1989 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, θέση την οποία είχε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (από το 2004) και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (2008–2009).

Στην δεκαετία του 1980 κ. Ρουμελιώτης χρημάτισε σε θέσεις ευθύνης σε διάφορα υπουργεία των κυβερνήσεων Παπανδρέου, χωρίς ποτέ να έχει διεκδικήσει βουλευτική έδρα.
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από το 1978 όταν ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1981, ο κ. Ρουμελιώτης τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Συντονισμού και στη συνέχεια υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1982. Την χρονιά εκείνη ο Παπανδρέου τον διόρισε υφυπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια, το 1984, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1987.
Την πρώτη του υπουργική θέση ανέλαβε το 1987 ως υπουργός Εμπορίου, και στη συνέχεια μεταπήδησε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου παρέμεινε μέχρι την ήττα του ΠΑΣΟΚ.
Στις ευρωεκλογές του 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ενώ ήδη ήταν γνωστό ότι το όνομά του είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοσκωτά.  Ένα μήνα μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής, η ελληνική Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρουμελιώτης ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος από τους πέντε (οι υπόλοιποι ήταν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος) που δεν δικάστηκε ποτέ καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινουβούλιο δεν ήρε την ασυλία του.
Το Φεβρουάριο του 2010 ο κ. Ρουμελιώτης διορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου