Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Παίζει δυνατά το «χαρτί» Βενιζέλου με (ή χωρίς) Σκουρή



 
  
Παίζει δυνατά το «χαρτί» Βενιζέλου με (ή χωρίς) Σκουρή
Στα ονόματα που παίζουν για το νέο Πρωθυπουργό, προστέθηκε- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- και το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Και αυτό γιατί Παπανδρέου και Σαμαράς έδειξαν να καταλήγουν στη λύση πολιτικού προσώπου.

Προηγουμένως, η ζυγαριά είχε γείρει υπέρ του κ. Βασίλη Σκουρή, προέδρου (από το 2003) του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Είναι προσωπικός φίλος του Ευ. Βενιζέλου και εκτιμήθηκε ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά από τις θέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών. Την επιλογή του κ. Σκουρή διαψεύδει η ΝΔ και πρωινές πληροφορίες λένε ότι δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα. Ο ίδιος, στα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων, ούτε επιβεβαλίωνε, ούτε διέψευδε.

Η τελική απόφαση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ελήφθη σε σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Φ. Πετσάλνικου και Ν. Αθανασάκη, ενώ κάποια στιγμή συμμετείχε και ο Απ. Κακλαμάνης.

Την ίδια στιγμή, ανώτερο στέλεχος της ΝΔ σχολίαζε ότι ο Α. Σαμαράς «περιμένει ένα όνομα από τον Παπανδρέου» και δεν «καίγεται» για μια κυβέρνηση «που δεν θα είναι δική του».

Από τη στιγμή που υπάρχει (αν υπάρχει) συμφωνία σε επιλογή πολιτικού προσώπου, ο Ευ. Βενιζέλος αυτομάτως έγινε φαβορί. Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και διαχειρίζεται τα οικονομικά, που θα κληθεί κατά κύριο λόγο να διαχειριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

Η λύση βολεύει τόσο τον Γ. Παπανδρέου, όσο και τον Α. Σαμαρά. Τον μόνο που δεν φαίνεται να συμφέρει, είναι τον ίδιο τον Βενιζέλο, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα καεί. Ωστόσο μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να «γυρίσει την τράπουλα».
Και κάτι που έχει να κάνει με τους γρίφους και τη σημειολογία: Τις μεταμεσονύκτιες ώρες ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα είναι «εύελπις». 

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σε υψηλά κλιμάκια του πολιτικού προσωπικού λεγόταν πως πρέπει να κοιτάμε «προς το βορρά». Από το βορρά, είναι και ο Ευ. Βενιζέλος και ο Β. Σκουρής!

Από το βορρά βέβαια, είναι και ο Φ. Πετσάλνικος (το διέψευσε), ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης , η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χ. Καστανίδης. Αλλά (και πάλι) η λογική, εάν η επιλογή είναι πολιτικό πρόσωπο, οδηγεί στον Ευ. Βενιζέλο.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου