Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σαρκοζί: Η ΕΕ εξετάζει τη στήριξη του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ


«Αποφασίσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα ενίσχυσης του ΔΝΤ με 200 δισεκατομμύρια ευρώ»

Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν το ΔΝΤ με το ποσό των 200 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης. 

«Αποφασίσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα ενίσχυσης του ΔΝΤ με 200 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι η χορήγηση του ποσού αυτού θα επικυρωθεί «σε περίπου δέκα ημέρες» και χαιρέτισε επίσης την απόφαση που «κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφερόμενη επίσης στην αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία και στην επιτάχυνση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (EMS) της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξήγησε ότι το ΔΝΤ θα ισχυροποιηθεί μέσω «διμερών δανείων» από τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί η ασφάλεια του ευρώ με τη βοήθεια και άλλων χωρών, εκτός της ζώνης του ευρώ. Βασική ιδέα είναι να αποκτήσει το ΔΝΤ επαρκή κεφάλαια ώστε, αν χρειαστεί, να βοηθήσει μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η ανάγκη για ενδυνάμωση του ΔΝΤ εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αδυναμίας των Ευρωπαίων ηγετών να ενισχύσουν επαρκώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Καθώς όμως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά τη γενική αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, ο προτιμότερος τρόπος ήταν να γίνει κάτι τέτοιο μέσω εθελοντικών, διμερών συμφωνιών.

Η Ευρωζώνη ελπίζει ότι οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, θα συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια αυτή.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει τη διαχείριση ESM και EFSF 


Η ΕKT θα αναλάβει τη διαχείριση του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αλλά και του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας)  που αναμένεται να διαδεχτεί το EFSF εντός του 2012, σύμφωνα με τα όσα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, από τις Βρυξέλλες.

«Καταλήξαμε σε μια άλλη συμφωνία, ότι η ΕΚΤ θα διαχειρίζεται το EFSF και το ESM», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Υπήρξε μια πρόταση του κ. Ντράγκι να θέσουμε την ΕΚΤ στην υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου και σκεφθήκαμε ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα (...) Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο Ταμείο», υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Ο ESM αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012 και θα έχει δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ. Το σχέδιο μετατροπής του σε τράπεζα εγκαταλείφθηκε λόγω της σταθερής διαφωνίας που εξέφρασε η Γερμανία.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου