Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ


Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, στην οποία εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να προηγείται έναντι των συνυποψηφίων του. Μεγάλος αντίπαλος όλων όμως, τον οποίο θα βρουν μπροστά τους μετά την εκλογή, είναι ο «άλλος»!

Τι εννοούμε; Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου» ο κ. Λοβέρδος συγκεντρώνει 20%. Ακολουθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με 16%, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 7%, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με 4%, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης με 3% και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με 1%.

Οταν το ίδιο ερώτημα τίθεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Λοβέρδος συγκεντρώνει 25%, ο Ε. Βενιζέλος 22%, ο Μ. Χρυσοχοΐδης 6%, η Α. Διαμαντοπούλου 5%, ο Γ. Ραγκούσης 4% και ο Χρ. Παπουτσής 2%. Ωστόσο -και εδώ είναι το σημαντικό- υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 20% που δηλώνει ότι επιθυμεί «άλλον υποψήφιο». Αυτός ο «άλλος», μάλιστα, είναι η πρώτη προτίμηση του συνόλου των ερωτηθέντων από όλα τα κόμματα με ποσοστό 25%!

Οσον αφορά την παραμονή του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία το Κινήματος, το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί άλλον πρόεδρο και υποψήφιο για τις επόμενες εκλογές. Μόνο το 13% ζητά να παραμείνει στη θέση του, ενώ υπάρχει και ένα 12% που θα ήθελε να παραμείνει μεν ο κ. Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά να είναι άλλος ο υποψήφιος πρωθυπουργός.

Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του Κινήματος θεωρεί «μεγάλη ή αρκετά μεγάλη» την πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ! Η έρευνα ήταν πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 6-7 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.059 ατόμων άνω των 18 ετών.

Τέλος, στο ερώτημα περί πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 20% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 5%.

«Κάθε εσωκομματική συζήτηση είναι άκαιρη και άτοπη, δεδομένου ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το PSI (σ.σ.: διαδικασία κουρέματος του ελληνικού χρέους)» δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αφησε δε αιχμές για όσους θέτουν ηλικιακά κριτήρια και όρια, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται», ενώ χαρακτήρισε «αηδιαστικά» τα… καλλιστεία ονομάτων, όπως είπε, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε με άρθρο της «ηγεσία στιβαρή και αξιόπιστη, που θα εμπνεύσει τους πολίτες και θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του κύρους της χώρας στο εξωτερικό».



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου