Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί»



H Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η προσπάθεια διάσωσης της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ζήτησε να υπάρξει «συστράτευση τώρα», καθώς «στις 16 Ιανουαρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα». 

«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Το πιστεύω αυτό γιατί έχω την προσωπική εικόνα των διαπραγματεύσεων και ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό εφόσον οι εταίροι μας σεβαστούν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε).
«Ο κάθε καταθέτης μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», πρόσθεσε και ζήτησε να διαμορφωθεί «ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στη χώρα».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI, επεσήμανε πως «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία». Και συνέχισε: «Το πιστεύω αυτό, εφόσον οι εθνικοί μας εταίροι σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, εάν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Είναι θαύμα το πώς καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε σε δημοσιονομικό επίπεδο», ανέφερε, συνδέοντας την δημοσιονομική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 με την ύφεση που δυσκολεύει κατά πολύ την προσπάθεια αυτή.

«Εχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, όχι απλά ο πολιτικός, ο οικονομικός και ο δημοσιονομικός», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα». Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα σημείωσε ότι «αυτό φαίνεται στις εκροές των καταθέσεων».

«Η χώρα ταπεινώνεται, υπάρχει πρόβλημα διεθνούς υπερηφάνειας της χώρας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε εθνικά στερεότυπα που προσβάλλουν τους Ελληνες. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για έλλειμμα πειστικών και εφαρμόσιμων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «αυτοπροστασία», όπως είπε, της ευρωζώνης.

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε, τέλος, αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η σημερινή συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απαντώντας σημείωσε ότι θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδρομή, εάν οι εταίροι μας είχαν αποφασίσει να μας στηρίξουν με δανειακή βοήθεια «πολύ μεγαλύτερου ύψους και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας» από αυτήν που αποφάσισαν τόσο το 2010, όσο και στις 26 Οκτωβρίου 2011.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου