Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές η Τουρκία δεν δέχθηκε πρόσκληση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη Συρία μετά από σχετικό βέτο που έθεσαν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε από χώρες μέλη της Ε.Ε. να προσκαλέσουν και την Τουρκία στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί η κατάσταση στη Συρία, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος απέκλεισαν το ενδεχόμενο λόγω των διαφορών που υπάρχουν για το Κυπριακό.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γαλλία τους  ζήτησε να δώσουν γραπτώς τις προτάσεις που θα εισηγείτο η Άγκυρα αν παραβρίσκονταν στη Σύνοδο και έτσι πληροφορήθηκαν τον αποκλεισμό της  χώρας τους από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι ίδιοι επέκριναν την απόφαση του αποκλεισμού της  χώρας τους από την Ε.Ε. και την χαρακτήρισαν ως «μη σοφή», ενώ  ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε σαρκαστικά:
«Φαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα της Συρίας με τη βοήθεια της ισχυρότερης χώρας στην περιοχή, που είναι η Κύπρος, οπότε κι εμείς είμαστε ανακουφισμένοι».
Ακόμη περισσότερο επιθετικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος  του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας , Ομέρ Τσελίκ, (και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων) ο οποίος είπε ότι η «Κύπρος αντιπροσωπεύει εντός της  Ε.Ε.  μια νοοτροπία που ακολουθεί το κόμμα Μπάαθ της Συρίας» και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται τις ευρωπαϊκές ιδέες για τη Συρία αλλά για την  Ευρώπη οι απόψεις της Τουρκίας είναι τόσο βασικές όσο το οξυγόνο».
Στη Σύνοδο αναμένεται η παρουσίαση της αναφοράς από τον Γ.Γ.  του Αραβικού Συνδέσμου ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει οικονομικά μέτρα κατά της Συρίας , ενώ  είχε ζητήσει και τη συμμετοχή της Τουρκίας  στη σημερινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Τέλος, η Γαλλία είχε προτείνει να χρησιμοποιηθεί η Τουρκία (μοιράζεται σύνορα 800 χιλιομέτρων με τη Συρία) για την εξασφάλιση ενός  ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι από τις συγκρούσεις που γίνονται για την ανατροπή του Μπασάρ αλ  Άσαντ.
Αυτή ακριβώς η θέση της Γαλλίας ενδυνάμωνε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στη Σύνοδο αλλά μετά το μπλοκάρισμα από Ελλάδα και Κύπρου το θέμα έχει αποσυρθεί από την ατζέντα της συζήτησης.
xkarfoma.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου