Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η καλλιέργεια τρούφας και αυτοφυών δίνει λύση στην οικονομική κρίση


Με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου και των εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση για εναλλακτικές καλλιέργειες
Ειδικότερα, η «Στάση Ζωής», στο πλαίσιο της δημιουργίας, εφαρμογής και υλοποίησης ανθρωπιστικών δράσεων και προγραμμάτων, θέτει σε εφαρμογή την πραγματοποίηση μιας σειράς διημερίδων και σεμιναρίων, με στόχο την επιμόρφωση σε αγροτικές δραστηριότητες και περιβαλλοντική
ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς.
Όπως διαβάζουμε στο agrotypos.gr, σκοπός είναι η στήριξη και η ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού.
Οι διημερίδες υπόσχονται να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται, προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιουσιακά στοιχεία (κτήματα), τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους. 
Κάποιες καλλιέργειες θα χρειασθεί ν’ αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Holiday Inn, στη Θεσσαλονίκη, από τις 10 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Βασικοί ομιλητές θα είναι οι:
Γιώργος Ζερβάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας.
Γιδαράκου Μαρία, Αρχιτέκτων Τοπίου – Γεωπόνος, Διδάκτωρ Γ.Π.Θ.
Παρασκευαίδης Φώτης, Πρότυπη Μονάδα επεξεργασίας, Τυποποίησης και Εμπορίας Άγριων Μανιταριών «ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ».
Βέργου Δήμητρα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προϊσταμένη Φυσικής Αγωγής της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών.

Το πρόγραμμα10 Δεκεμβρίου 2011:
09.45-10.30 Προσέλευση – Εγγραφές.
10.30-10.45 Καλωσόρισμα, Σκοπός της Διημερίδας και της «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ».
10.45-11.00 Χαιρετισμοί.
11.00-11.45 Γεώργιος Ζερβάκης, Εισαγωγή στη Μυκητολογία: Στοιχεία βιολογίας και οικολογίας. Ταξινόμηση και βιοποικιλότητα μυκήτων.
11.45–12.45 Γεώργιος Ζερβάκης, Αρχές Συλλογής και ταυτοποίησης αυτοφυών Μανιταριών.
12.45–13.15 Διάλειμμα Καφέ.
13.15–14.15 Γεώργιος Ζερβάκης, Καλλιεργούμενα μανιτάρια: Ενδεικτικά σχήματα εντατικής και εκτατικής εκμετάλλευσης.
14.15–14.30 Ερωτήσεις.
14.30–15.30 Γεώργιος Ζερβάκης, Φαρμακευτικά Μανιτάρια και βιοτεχνολογικές εφαρμογές επιλεγμένων ειδών μανιταριών.
15.30–15.45 Ερωτήσεις.
15.45–16.15 Διάλειμμα.
16.15–17.15 Μαρία Γιδαράκου, Τι είναι οι τρούφες; Οι ποικιλίες της τρούφας (γένη, είδη, κλπ), Εμπορεύσιμα είδη, Η καλλιέργεια της τρούφας, Εκτίμηση της καταλληλότητας του χωραφιού, Επιλογή είδους μύκητα και φυτού ξενιστή, Η φύτευση, Τα στάδια της καλλιέργειας, Φυσικοχημικές αναλύσεις εδάφους, Προϊόντα Τρούφας, Χρήσεις, Η συλλογή, Τρουφόσκυλα.
17.15–18.15 Φώτης Παρασκευαίδης, Επεξεργασία – τυποποίηση, τρόποι αποξήρανσης και Συντήρησης, Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων.
18.15-19.15 Δήμητρα Βέργου, Γαστρονομία και Συνταγές.

11 Δεκεμβρίου 2011:
Άσκηση Πεδίου
Ώρα Αναχώρησης: 9.15 π.μ. με τουριστικό πούλμαν.
Τόπος Συγκέντρωσης: Ξενοδοχείο Holiday Inn Θεσσαλονίκη.
Θα πραγματοποιήσουμε Εξόρμηση στην Ύπαιθρο 7 χλμ. Έξω από την Κατερίνη με την κ. Τζιάτζιου Ελευθερία (Τεχνική Σύμβουλος καλλιέργειας τρούφας - κυνηγός) προς επίδειξη εντοπισμού και συλλογής ανεύρεση άγριας τρούφας με τα ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα.
Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη με e-mail efizissi@stasi-zois.gr ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9889877, 210-9819384 ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου