Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Επενδυτική μάχη με Ρώσους για τις Καβουρότρυπες


Κεντρική Μακεδονία Επενδυτική μάχη με Ρώσους για τις Καβουρότρυπες

Στο παρά πέντε αναβλήθηκε η υπογραφή οριστικού συμβολαίου πώλησης μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης, στη Σιθωνίας Χαλκιδικής, που φέρεται να είναι ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού Δασικών Υπαλλήλων, σε εταιρία ρωσικών συμφερόντων, καθώς, σύμφωνα με τους Οικολόγους – Πράσινους, εμφανίστηκε και δεύτερος διεκδικητής της έκτασης, ο Συνεταιρισμός Ανατολή Σιθωνίας.

«Χτες επρόκειτο να υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο για την πώληση της έκτασης, που υποτίθεται ότι είναι ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού Δασικών Υπαλλήλων σε εταιρία ρωσικών συμφερόντων. Ωστόσο, τα συμβόλαια δεν υπογράφηκαν, επειδή εμφανίστηκε και δεύτερος διεκδικητής της έκτασης» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταγγέλλουν προσπάθεια «τσιμεντοποίησης της περιοχής.



Πληροφορίες ήθελαν το οριστικό συμβόλαιο να αφορά στην πώληση 3.000 στρεμμάτων στις Καβουρότρυπες, ένα τμήμα της οποίας έχει χαρακτηρισθεί τελεσίδικα δάσος, ένα άλλο αγροτική γη και έχει επανεισαχθεί στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, με απόφαση του ΣτΕ, το θέμα της διερεύνησης του χαρακτήρα της υπόλοιπης έκτασης, αν πρόκειται δηλαδή για χορτολιβαδική ή δασική έκταση.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους – Πράσινους, το προσύμφωνο έγινε το καλοκαίρι μεταξύ του Συνεταιρισμού των Δασικών και της ρωσικής εταιρίας με προκαταβολή, κατά πληροφορίες, 500.000 ευρώ, μετά την -αντιληπτή πλέον- αλλαγή στο νόμο περί παραμεθορίων που ψηφίστηκε την τελευταία μέρα του προηγούμενου Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, «υπάρχει πληροφορία ότι το deal έγινε με ένα ποσό που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ ενώ θα επενδυθούν δεκάδες εκατομμύρια στην κατασκευή πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών και άλλων υποδομών».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης δηλώνουν αντίθετοι σε ανάλογες επενδυτικές κινήσεις, που δεν τηρούν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και δεσμεύονται να συνεχίσουν την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες πολιτών που αναφέρονται στις προσπάθειες αποχαρακτηρισμού ενός τμήματος της συγκεκριμένης έκτασης από δασική σε χορτολιβαδική αλλά και την πρόθεση της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης στο 20%.

«Θα σταθούμε απέναντι στην τσιμεντοποίηση της περιοχής Καβουρότρυπες στη Σιθωνία, αφού η συγκεκριμένη μεταβίβαση εκτιμάται ότι εξασφαλίζει περί τα 400 δομήσιμα στρέμματα. Η κυβέρνηση του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» χτύπησε και πάλι» σημειώνουν.



voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου