Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ: Παράνομη η διάκριση φύλων στα ασφάλιστρα



Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή τιμολόγησης χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατ' εφαρμογήν σχετικής απόφασης τουΔικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα διαφορετικά ασφάλιστρα αυτοκινήτου για άνδρες και γυναίκες στο Βέλγιο συνιστούν διάκριση ασύμβατη προς την νομοθεσία τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης. 



Στην απόφασή του στη υπόθεση Test-Achatsτης 1ης Μαρτίου 2011, το Δικαστήριο έκρινε,ότι οι ασφαλιστές, το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2012, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ισότιμο τρόπο τους πελάτες τους, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, σε ζητήματα ασφαλίστρων και ασφαλιστικών παροχών.

Η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης,  Βίβιαν Ρέντιγκ, είχε συνάντηση με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2011 για να συζητήσει πώς θα έπρεπε ο κλάδος να προσαρμοστεί στην απόφαση του Δικαστηρίου.

"Όταν το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, είχα υποσχεθεί ότι η Επιτροπή θα βοηθούσε τους ασφαλιστές και τους καταναλωτές να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της απόφασης", δήλωσε η Ρέντιγκ.

"Με την έκδοση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών ένα ολόκληρο χρόνο πριν από την προθεσμία συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου, τηρήσαμε την δέσμευσή μας. Εναπόκειται τώρα στον ασφαλιστικό κλάδο να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε απολύτως ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα ασφαλίσεων". 

"Η Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ο ασφαλιστικός κλάδος θα εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου. Πιστεύω ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που εισάγουν πρώτες τιμολόγηση χωρίς διακρίσεις φύλου θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή αγορά", εκτίμησε.



nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου