Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σπατάλες εκατομμυρίων στα κτίρια που νοικιάζει το δημόσιο


Σπατάλες εκατομμυρίων στα κτίρια που νοικιάζει το δημόσιο

Άκρως ενδιαφέροντα εμφανίζονται να είναι τα στοιχεία για τις δημόσιες δαπάνες των νοικιασμένων κτηρίων του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του τότε Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά το έτος 2010.

Έπειτα από τις αποκαλύψεις της zougla.gr για το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατόρθωσε το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να «σπαταλήσει» 23 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το αρχικό ποσό που είχε αρχικά υπολογισθεί, σήμερα θα ασχοληθούμε με τα χρήματα που δίνονται για τα ενοίκια των κτηρίων που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες των δύο υπουργείων που είναι αρμόδια για την οικονομική πολιτική της χώρας.


Τα στοιχεία προέκυψαν από ερωτήσεις που έκανε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης και καταδεικνύουν το μέγεθος της σπατάλης που γίνεται από τους δημόσιους οργανισμούς. Ενώ υπάρχουν τόσα δημόσια κτήρια ανεκμετάλλευτα, πολλές δημόσιες υπηρεσίες πληρώνουν ενοίκια στο δεκαπλάσιο της κανονικής τους τιμής.

Ενοίκια-φωτιά

Χιλιάδες κτήρια που ανήκουν στο κράτος μένουν αναξιοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να στεγάσουν διάφορες υπηρεσίες που τώρα βρίσκονται στο νοίκι ή να νοικιαστούν σε ιδιώτες. Αντ' αυτού, το ελληνικό Δημόσιο μισθώνει ακίνητα έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την απάντηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις 13 Οκτωβρίου του 2010, σχετικά με τα μισθωμένα κτήρια του υπουργείου για το 2010, το ποσό που δαπανήθηκε για οκτώ μήνες (από 1/1/2010 έως 31/08/2010) ήταν 25.937.296 ευρώ.

Περίπου 3.242.162 ευρώ κόστιζαν τα νοίκια κάθε μήνα των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Το οξύμωρο είναι ότι στην απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει και η υποσημείωση ότι έχει ζητηθεί από το ΥΠΟΙΚ να γίνει μείωση κατά 20% όλων των μισθωμάτων των δημόσιων υπηρεσιών.

«Δεν διαθέτουμε κτήρια στην ιδιοκτησία μας»

Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κράτους, τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήρια ανέρχονται σε 72.800. Όμως, το πρώην Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δικαιολογώντας την ενοικίαση δύο μεγάλων κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας για τη στέγαση των υπηρεσιών του, σημειώνει ότι δεν διαθέτει κτήρια στη ιδιοκτησία του.

Μια λύση, πάντως, θα ήταν να ζητήσει να στεγαστεί σε ένα από τα χιλιάδες δημόσια-ανεκμετάλευτα κτήρια. Λέμε εμείς τώρα…

Το ακίνητο που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος επί της οδού Νίκης 5-7 και είναι συνολικής επιφάνειας 11.015,80 τ.μ. ενοικιάζεται από το υπουργείο με 3.570.547 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, η στέγαση του υπουργείου στο συγκεκριμένο κτήριο κοστίζει 297.545 ευρώ τον μήνα.

Υπάρχει και το ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Ερμού και Κορνάρου 1, με εμβαδόν 1.931 τ.μ., και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το ενοίκιο έφτασαν τα 321.069 ευρώ. Με λίγα λόγια, 26.755 ευρώ τον μήνα ήταν η επιβάρυνση του Δημοσίου για το κτήριο στην Ερμού.

Το συνολικό κόστος για τα δύο κτήρια που μίσθωνε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2010 ανέρχεται στα 3.891.616 ευρώ.



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου