Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Νάουσα: Ο δήμος σχεδιάζει την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων του Βερμίου



THN ενεργειακή αξιοποίηση του Βερμίου, εκμεταλλευόμενη τις «πράσινες» πηγές με αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα και υδατογεννήτριες, σχεδιάζει η δημοτική αρχή Νάουσας. Προς την κατεύθυνση αυτή εκπόνησε μελέτη για την εκτίμηση και τις δυνατότητες ανάπτυξης του διαθέσιμου αιολικού δυναμικού στην περιοχή του Βερμίου και του δάσους και όπως προέκυψε υπάρχει ενεργειακή επάρκεια προς αξιοποίηση.

Στο πλαίσιο παρουσίασης στο δημοτικό συμβούλιο της μελέτης για τα αιολικά πεδία του Βερμίου, από τον καθηγητή Mετεωρολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρο Καρακώστα, τονίστηκε πως «κάθε ανεμογεννήτρια θα παράγει μέχρι 12 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Η εγκατάσταση 100-150 ανεμογεννητριών θα μπορούσε να καταστήσει ενεργειακά αυτάρκη μια πόλη 40.000 κατοίκων».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης: το Βέρμιο παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης αιολικών πάρκων. Υπάρχει αξιόπιστη και αξιόλογη ενεργειακή επάρκεια που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο Δήμος Νάουσας πρέπει να παίξει ρόλο στον απαιτούμενο πολύ καλό σχεδιασμό. Θα πρέπει να γίνουν τεχνοοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να αποδώσει το έργο, αλλά και έλεγχος από ανθρώπους του δήμου που γνωρίζουν το βουνό. Υπάρχει δυνατότητα άντλησης ανταποδοτικών οφελών οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Ο δήμος πρέπει να αναλάβει αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Η μελέτη του κ. Καρακώστα περιελάμβανε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα με αιολικό ενδιαφέρον στο Βέρμιο, με μετεωρολογικά στοιχεία της περασμένης δεκαετίας, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη περιοχή για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Ο κ. Καρακώστας χαρακτήρισε «μύθο τον προβληματισμό ότι οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν προβλήματα θορύβου και θανάτου πουλιών στο τοπικό οικοσύστημα, καταλήγοντας ότι το Βέρμιο παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης αιολικών πάρκων». Τόνισε, δε, πως «χρειάζεται καλός σχεδιασμός και η σύνταξη άρτιων περιβαλλοντικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, ώστε να πετύχει τα μέγιστα το εγχείρημα του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα υπάρξουν, αλλά θα είναι πολύ περιορισμένες».

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός υπογράμμισε: «O δήμος, πέραν του μισθώματος της περιοχής του αιολικού πάρκου, θα έχει και έσοδα του 3% του ετήσιου παραγόμενου τζίρου της επένδυσης, ενώ με τα έσοδα από τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Δήμος Νάουσας θα μπορούσε να ασκήσει με συνέπεια και ανεξαρτησία τη δική του κοινωνική πολιτική προς τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες».



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου