Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες με περισσότερα από 100 οχήματα διέσχισαν τα ξημερώματα της Κυριακής τα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ δίνοντας οριστικό τέλος στον πόλεμο που άρχισε τον Μάρτιο του 2003. Ήταν οι τελευταίοι Αμερικανοί που παρέμεναν στη χώρα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη με αφορμή το τέλος του πολέμου ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να ανακηρύξει τον πόλεμο νικηφόρο. «Τα στρατεύματα πέτυχαν στην αποστολή τους να αποδώσουν στους Ιρακινούς την χώρα τους με τρόπο ώστε να τους δίνει την ευκαιρία για ένα επιτυχημένο μέλλον», υπογράμμισε αντίθετα.
Το Ιράκ παραμένει μία χώρα ασταθής και εσωτερικά διχασμένη σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Οι υποδομές δεν έχουν ανασυγκροτηθεί πλήρως αν και η παραγωγή πετρελαίου, από την οποία η χώρα εύλογα μπορεί να περιμένει πολλά, βρίσκεται κοντά στα προπολεμικά επίπεδα.
Εκτός από τη θρησκευτική βία ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες που συνεχίζεται αν και σε μικρότερη έκταση από το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο διάχυσης της βίας από τη Συρία στα εδάφη αλλά και την ισχυρή επιρροή του Ιράν που έμμεσα και άμεσα προστατεύει τους σιιτικούς πληθυσμούς μέσα στο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ έχασαν 4.500 στρατιώτες στον πόλεμο ενώ άλλοι 30.000 είναι τραυματίες, πολλοί από αυτούς με βαρύτερα ψυχολογικά παρά σωματικά τραύματα. Το κόστος της εκστρατείας ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πολύ βαρύτερες είναι οι απώλειες για τους Ιρακινούς σε αυτό το διάστημα. Από τον πόλεμο και την εμφύλια θρησκευτική βία των επόμενων ετών σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, αλλά ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος αν προστεθούν όσοι πέθαναν από την έλλειψη τροφίμων ή φαρμάκων.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου