Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στις 14 Μαρτίου ο διαγωνισμός για χρυσό στο Κιλκίς

Στις 14 Μαρτίου ο διαγωνισμός για χρυσό στο ΚιλκίςΠροσφορές για τη μίσθωση του μεταλλευτικού χώρου στο Κιλκίς θα δεχθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 14 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν έρευνες για χαλκό και χρυσό.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία από τις τρεις στη Βόρεια Ελλάδα, που θα διαθέσει το υπουργείο για έρευνα και εκμετάλλευση. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε μία περίοδο όπου η αύξηση των τιμών των μετάλλων ευνοεί την εκμετάλλευση των μεταλλευτικών χώρων.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει δείξει η καναδική Eldorado. Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο κοίτασμα χρυσού του Περάματος Έβρου, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της European Goldfields, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα μικτών θειούχων και χρυσού της Χαλκιδικής.
Οι έρευνες που έχουν γίνει στις τρεις επιμέρους περιοχές έχουν δείξει τα εξής:
- Βάθη 15.000.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,30% σε χαλκό και 0,8 γραμμάρια ανά τόνο σε χρυσό
- Αντιγόνεια-Γερακάρι 8.130.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,32% σε χαλκό
- Αντιγόνη 4.700.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,35% σε χαλκό και 1,6-6,5 γραμμάρια ανά τόνο χρυσό.
Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα πιθανά αποθέματα θα είναι πολλαπλάσια.
Η μίσθωση του χώρου για έρευνα θα έχει διάρκεια 5 χρόνων, με δυνατότητα παράτασης. Στα κριτήρια επιλογής του μισθωτή, περιλαμβάνεται το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει στο διάστημα της πενταετίας, ο αριθμός των απασχολούμενων και κυρίως το πόσο σύντομα (μέσα στην πενταετία) θα μπορούσε να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του μεταλλευτικού χώρου. Μάλιστα δε όπως αναφέρει η προκήρυξη «αν είναι δυνατόν από το δεύτερο ή τρίτο μισθωτικό έτος).
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου