Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η μάχη των θερμίδων (αλά ελληνικά)


Παρά τις άπειρες εξειδικευμένες ως και απόλυτα παρανοϊκές δίαιτες που κυκλοφορούν, η λύση για την απώλεια βάρους είναι απλή: προσλαμβάνεις λιγότερη ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) από αυτή που καταναλώνεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πιο χρήσιμη ίσως εφαρμογή για δίαιτα είναι ένα θερμιδομετρητής, που σου επιτρέπει να τσεκάρεις πόσες θερμίδες έχει το γλυκάκι που ετοιμάζεσαι να καταβροχθίσεις, όπου κι αν βρίσκεσαι.

Ψάχνοντας για εφαρμογές θερμιδομετρητή στα ελληνικά, βρήκα το Thermides της Kwinbo και Θερμιδομετρητής της MTPS-TECH, στην κατηγορία Reference.
Η κατηγοριοποίηση είναι σωστή, γιατί και οι δύο εφαρμογές είναι απλά…θερμιδομετρητές με «λεξικογραφική» αναγραφή φαγητών και των θερμίδων που τους αναλογούν.
Στα επιπλέον χαρακτηριστικά, το Thermides δείχνει πως μπορείς να κάψεις μια δεδομένη ποσότητα φαγητού περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο κλπ. ενώ ο Θερμιδομετρητής δείχνει ποιο είναι το ιδανικό βάρος για κάθε άτομο, ανάλογα με το ύψος και το βάρος σκελετού.
Δεδομένης της πληθώρας των εφαρμογών για καταμέτρηση θερμίδων στα αγγλικά, θα περίμενα κάτι περισσότερο από τις ελληνικές εφαρμογές –για παράδειγμα, καταχώρηση γευμάτων σε ημερήσια βάση ή προσαρμογή της ποσότητας, ώστε να μην χρειάζεται να κάνω υπολογισμούς πόσες θερμίδες έχει μισό πιάτο μακαρόνια με μια κουταλιά τριμμένο τυρί.
Οι εφαρμογές αυτές μου θύμισαν ένα μικρό κόκκινο βιβλιαράκι-θερμιδομετρητή που είχαν οι φίλες της μαμάς μου στα late 80s για να υπολογίζουν πόσο έφαγαν.
Και για να είμαι ειλικρινής, μου φάνηκε ότι η πηγή είναι αυτό το μικρό κόκκινο βιβλιαράκι της Lala Cook (αν δεν κάνω λάθος), γιατί κάποια από τα φαγητά που αναγράφονται «φωνάζουν» 80s από μακριά –ποιος τρώει σήμερα «θαλασσινά σε κοκίγ» (τι είναι το κοκίγ;) ή πίνει «ουϊσκι σαουρ κοκτέηλ»;
Εκτιμώ ότι μια πλήρης εφαρμογή καταμέτρησης θερμίδων, με ελληνικά φαγητά (θέλουμε να βρίσκουμε πόση ζημιά θα κάνει στην περιφέρεια της μέσης μας ένα πιτόγυρο με απ’ όλα ή μια μερίδα κοκορέτσι) θα είχε μεγάλη απήχηση στην αγορά, και περιμένω να δω περισσότερα από τους έλληνες developers.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά όλοι είμαστε σε περίοδο δίαιτας τώρα και χρειαζόμαστε όση βοήθεια μπορούμε να πάρουμε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου