Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αρμαγεδδώνας στον ιδιωτικό τομέα



Μείωση-σοκ έως 32% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανατροπές στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, αλλά και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φέρνει το νέο Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι χάνονται 3 μισθοί ή 3½ επιδόματα ανεργίας ετησίως!

Ο κατώτατος μισθός μειώνεται για όλους κατά 22% και φθάνει στα 586 ευρώ (από 751,39) και για τους νέους έως 25 ετών μειώνεται κατά 32% και πέφτει στα 510 ευρώ. Ταυτόχρονα:


- Ολες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μέγιστη διάρκεια 3 έτη

- Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν έναν χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος

- Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις. Στο βαθμό που δεν θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν χθες ότι βάση θα αποτελεί ο μισθός της κλαδικής σύμβασης). Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής)

- Εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε προβλέπεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή (μείωση) του μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15%

- Προβλέπεται πάγωμα των ωριμάσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%


- Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνον οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας

- Παρέχεται η δυνατότητα μονομερών αποφάσεων από επιχειρήσεις στις οποίες η πλήρης απασχόληση μετατρέπεται σε μερική, καθώς και διευκρινιστική νομοθεσία για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εναλλασσόμενη εργασία μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου