Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ


Tον Μάιο του 1926 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγόρευσε στις γυναίκες να φοράνε κοντές φούστες. Συγκεκριμένα, το πολιτικό γραφείο του προέδρου της κυβερνήσεως, Πάγκαλου, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευσε στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες ,να φοράνε φούστες των οποίων το κάτω άκρο ,απείχε από το έδαφος περισσότερο από    

30 εκατοστά. Η απαγορευτική διάταξη έγραφε: «Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών.
Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών.»
Λέγεται πως η ιδέα για τη συγκεκριμένη απαγόρευση ήταν της συζύγου του Πάγκαλου, Αριάδνη. Σύμφωνα με τον τότε αστυνομικό διευθυντή Αθηνών Ι. Καλυβίτη, η όλη ιστορία ξεκίνησε μια μέρα που η γυναίκα του Πάγκαλου επισκέφτηκε το σύζυγό της στο γραφείο. Εκεί, βλέποντας τις γυναίκες που κυκλοφορούσαν γύρω του, δε δίστασε να δείξει την έντονη αντίθεση της στις κοντές φούστες και να επιπλήξει το σύζυγό της που επέτρεπε στις γυναίκες αυτές να κυκλοφορούν έτσι. Ο Πάγκαλος συμφώνησε με την Αριάδνη και αμέσως έδωσε διαταγή στον Καλυβίτη να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες για την έκδοση της απαγορευτικής διάταξης. Γρήγορα αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν στους δρόμους και να σταματούν τις γυναίκες για να ελέγξουν το μήκος της φούστας. Αν η φούστα ήταν πιο κοντή από ότι έπρεπε, η γυναίκα κατέληγε στο αυτόφωρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα γυναίκες κάθε κοινωνικής τάξης και οικονομικού επιπέδου να βρίσκονται μαζί στο εδώλιο, μπροστά στα μάτια πολλών αργόσχολων που πήγαιναν εκεί για «να σπάσουν πλάκα». Αυτό δεν άρεσε καθόλου στις μεγάλες οικογένειες των Αθηνών, αλλά και των άλλων πόλεων, οι οποίες άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπιζε τις συζύγους, τις αδερφές και τις κόρες τους. Έτσι, πολύ γρήγορα το φαινόμενο αυτό του ελέγχου άρχισε να μειώνεται και οι περίπολοι εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, η δικτατορία δεν μπορούσε να παραδεχτεί ανοιχτά την «ήττα» της και εστάλη στις εφημερίδες μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση δεν ίσχυε πλέον, καθώς οι γυναίκες αμέσως συμμορφώθηκαν και μάκρυναν τις φούστες τους.

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου