Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Με έκπτωση 53,25% υπογράφηκε έργο αξίας 2,7 εκατ. ευρώ για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Με έκπτωση εκ μέρους της μειοδότριας κοινοπραξίας υπογράφηκε από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλοννίκης η σύμβαση για την ανάθεση του έργου κατασκευής δυο νέων κυψελών απόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.779.977,64 ευρώ, αντί 7.314.524,40 ευρώ, και υπογράφηκε χθες μετά την προσφερόμενη έκπτωση που ανήλθε στο 53,25%.
Η διαδικασία υπογραφής ανάθεσης του έργου πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ζουρνά, και του εκπροσώπου της μειοδότριας Κοινοπραξίας «Μακεδονικές Γραμμές Α.Τ.Ε.», Αριστείδη Ξανθάκη.
Το έργο που φέρει τον τίτλο «Στεγανοποίηση Κυψελών Α3 και Α4 ΧΥΤΑ ΒΔ Ενότητας Ν. Θεσσαλονίκης» αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Μαυροράχης και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες και υλικά προκειμένου να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν οι δυο νέες κυψέλες.
Ειδικότερα, η έκταση που θα καταλάβουν οι νέες κυψέλες ανέρχεται για την Α3 σε 108 στρέμματα και για την Α4 σε 51 στρέμματα ενώ η χωρητικότητά τους διαμορφώνεται για την μεν πρώτη σε 1.540.229 κμ και τη δεύτερη σε 2.319.995 κμ.
Η διάρκεια ζωής προβλέπεται για την Α3 σε 7 έτη και για την Α4 σε 5 έτη αυξάνοντας όπως αναφέραμε και προηγουμένως τη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ κατά 12 συνολικά έτη.
Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες για την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους (αφαίρεση φυτικών γαιών, εξομάλυνση κλπ) προκειμένου να τοποθετηθούν με ασφάλεια τόσο ο γεωλογικός φραγμός (γεωύφασμα, άργιλος, μεμβράνη HDPE, άμμος προστασίας) καθώς και τα δίκτυα για την διαχείριση των στραγγισμάτων και του βιοαερίου.
«Με το έργο αυτό ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής του κατά 12 περίπου χρόνια, ενώ με τις σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνει θα διασφαλιστεί όπως και μέχρι τώρα η απόλυτα ασφαλής διάθεση των αστικών απορριμμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Ζουρνάς.
Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ, με το έργο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης η Θεσσαλονίκη αποφεύγει τα βαριά πρόστιμα που επιβάλει η ΕΕ στις περιοχές που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ και λειτουργούν ακόμη παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές εξοικονομώντας στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η  εθνική μας οικονομία χρήματα πολύτιμα για όλους τους πολίτες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ypodomes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου