Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ!


 

Σε … χοάνη διασπάθισης  του δημοσίου χρήματος, άντρο συμμοριών  που θησαύριζαν ακόμα και σε βάρος  των ασφαλισμένων και σε προνομιακό πεδίο «δράσης» κυκλωμάτων γιατρών, υπαλλήλων και προμηθευτών φαίνεται πως είχε μετατραπεί εδώ και χρόνια το ΙΚΑ.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος επίορκων υπαλλήλων στο υποκατάστημα του Ιδρύματος στην Καλλιθέα ήταν τελικώς η αφορμή για να διενεργηθεί  επιτέλους ένας πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος στα δρώμενα στο ΙΚΑ  και να αποκαλυφθούν απίστευτες ιστορίες, πρωτοφανή περιστατικά και κυρίως να αποκαλυφθεί το όργιο απάτης σε βάρος των ταμείων  του Ιδρύματος, δηλαδή των χρημάτων του ελληνικού  λαού.

Εικονικές συνταγογραφήσεις, χορήγηση επιδομάτων-«μαϊμού» σε εκατοντάδες δικαιούχους και μη (!), εκταμίευση εικονικών νοσηλειών, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ που – όπως έχει δείξει ο μέχρι στιγμής έλεγχος – επεκτείνεται σε τουλάχιστον εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε Αττική, Θεσσαλία και Κρήτη.

Οι απολογίες των βασικών  κατηγορουμένων για το σκάνδαλο στο  ΙΚΑ Καλλιθέας, που πρώτο έφερε  στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr , αποκαλύπτουν μια καλά στημένη επιχείρηση που επί χρόνια λειτουργούσε αποφέροντας στα μέλη της δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι επτά κατηγορούμενοι είναι ήδη προφυλακισμένοι, η έρευνα όμως δεν έχει καν ολοκληρωθεί και μέχρι στιγμής ανεβάζει το ύψος των χρημάτων που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο το συγκεκριμένο κύκλωμα στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα ο εσωτερικός έλεγχος στο Ίδρυμα βγάζει «λαβράκια» κάθε μέρα. Όπως στη περίπτωση της  Κρήτης και στο κύκλωμα των  γιατρών που υπέγραφαν χιλιάδες … ημέρες αναρρωτικής άδειας, χορηγούσαν επιδόματα σε όποιον … φορούσε  παπούτσια (υπολογίζεται πως ένας στους  τέσσερις δικαιούχους έπαιρνε κάποιου  είδους επίδομα ως μη όφειλε) και  εν τέλει θησαύριζαν, αφού όταν ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί τους βρέθηκαν σε κάθε έναν από τους εμπλεκομένους καταθέσεις άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ! 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε  και την υπόθεση που αποκάλυψε  το protothema.gr αναφορικά με τις προμήθειες στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με βάση τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε 11 αποθήκες της Αθήνας, αλλά και της κεντρικής αποθήκης του ΙΚΑ στον Άλιμο βρέθηκαν μεταξύ άλλων 4 τόνοι γύψου, ο οποίος είχε αγορασθεί προ ετών και δεν είχε αξιοποιηθεί, μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων και μη υλικών, βαμβάκι, οινόπνευμα καθώς και εκατοντάδες πιεσόμετρα που δεν είχαν διανεμηθεί στις μονάδες του ΙΚΑ 




protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου