Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Συνταγματικό το χαράτσι, αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος λέει το ΣτΕ


 Συνταγματικό το χαράτσι, αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος λέει το ΣτΕ
Συνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το τέλος επί των ακινήτων, τη στιγμή που η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ για όσους δεν το πληρώσουν κρίθηκε αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το τέλος επί των ακινήτων διότι δεν είναι πάγιος φόρος, (δηλαδή δεν πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά έκτακτος, αφού επιβλήθηκε για δύο χρόνια.


Κατά συνέπεια, οι δικαστές έκριναν ότι η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Από την άλλη, από το ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος επί των ακινήτων.

Πάντως, σε περίπτωση που το τέλος, από έκτακτο που είναι σήμερα, μεταβληθεί με νόμο σε πάγιο, το ΣτΕ θα κρίνει και πάλι τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του.

Να θυμίσουμε ότι προσέφυγαν  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επί των ακινήτων στα τέλη Νοεμβρίου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου