Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ Αντεπίθεση με γραμμή ευθύνης και προοπτικής για τη χώρα


Αντεπίθεση με γραμμή ευθύνης και προοπτικής για τη χώρα
Με προφανή στόχο την ανατροπή των ποσοστών όπως αποτυπώνονται στα γκάλοπ, την ταχύτατη συσπείρωση των δυνάμεων και εντέλει την πρωτιά στις προσεχείς εκλογές, ξεκινά το ΠΑΣΟΚ για τον πλέον ανηφορικό Γολγοθά των 21 ημερών μέχρι την Κυριακή της 6ης Μαΐου.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες το κόμμα καλείται να ξεπεράσει τον κακό εαυτό του, να «ξανασυναντηθεί» με τους δυσαρεστημένους
ψηφοφόρους του 2009, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να πείσει ότι μπορεί να διεκδικήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ο αρχηγός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλαμβάνει εκ των πραγμάτων να φέρει εις πέρας τη δυσκολότερη ίσως «αποστολή» από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ: να διατηρήσει όρθιο το κόμμα στην κρισιμότερη μάχη, προσπαθώντας μέχρι την ύστατη... ώρα, πριν από το άνοιγμα της κάλπης, να προσελκύσει και να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους «αμφίθυμους» ψηφοφόρους.
Γνωρίζει καλά ότι ο δικομματισμός έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα λόγω της στήριξης του μνημονίου -με το ΠΑΣΟΚ να... προηγείται στις ζημίες και να βάλλεται πανταχόθεν και για τη διετή διακυβέρνηση- αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι το «βουβό κύμα» που αποκαλύπτεται στα γκάλοπ (μόνο 3 στους 10 ερωτηθέντες απαντούν χωρίς... σκέψη) δεν φέρνει απαραίτητα κακούς οιωνούς για το κόμμα του. Ουδείς άλλωστε από τους δημοσκόπους μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για την κυρίαρχη τάση των αναποφάσιστων και των «θυμωμένων» πολιτών. Το ίδιο κλίμα εισπράττουν στην πράξη βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις καθημερινές επαφές που έχουν με πολίτες, οι οποίοι παραμένουν αποφασισμένοι να «τιμωρήσουν» - αρκετοί εξ αυτών όμως, όταν προχωρά η κουβέντα, ενδιαφέρονται να μάθουν αν το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αποκλείσει την ακυβερνησία και να εγγυηθεί τους όρους για την «επόμενη ημέρα».
Διαρθρωτικές αλλαγές
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην υπεύθυνη «γραμμή», που παραπέμπει σε διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και σε ενδεχόμενα νέα μέτρα από την επομένη των εκλογών και δη τον Ιούνιο, που πρέπει να ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Ωστόσο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται απλώς να ενσωματώσει στον δημόσιο λόγο του τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αντιθέτως, θα κινηθεί εντός και εκτός του μνημονίου, θα επιχειρήσει την «επανάληψη» των βασικών προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πρότασή του για νέο, δίκαιο αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα για μια δεκαετία.
Η μέθοδος της πειθούς είναι κατά τον κ. Βενιζέλο η ασφαλέστερη και διπλά ωφέλιμη για τις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Αφενός διότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να τολμήσει και να πλησιάσει τους πολίτες σε όλες τις περιοχές (και τις πλέον δύσκολες για το κόμμα), αφετέρου διότι για να τους πείσει θα πρέπει να αποδείξει ότι αποτελεί τη μόνη δύναμη που θέλει τη συνεργασία για να δοθεί οριστική λύση στον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών (και του Επικρατείας, που θα μπορούν να εκτίθενται... νυχθημερόν στα ΜΜΕ χωρίς τις απαγορεύσεις του νόμου) θα επιδιώξει να διασχίσει τη δημοσκοπική «έρημο» και να επαναπατρίσει ψηφοφόρους - έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού ότι η τελευταία εβδομάδα (και ημέρα) πριν από την Κυριακή των εκλογών είναι το κύριο «γήπεδο» για την ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων.
Στην τελική ευθεία
Γεμάτη ατζέντα με τηλεμαχίες και περιοδείες
Οι εκλογές αυτές δεν μπορεί να είναι... επιδείξεις λαϊκισμού λένε χαρακτηριστικά στην Ιπποκράτους, προσπαθώντας στην πραγματικότητα να απαντήσουν στα έωλα σχόλια της Νέας Δημοκρατίας, που επιδίδεται στις συνεχείς κυβιστήσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, έχοντας έτοιμη δέσμη επιχειρημάτων, πρέπει όλοι, από τον αρχηγό μέχρι το τελευταίο ενεργό στέλεχος, να βγουν στην επίθεση προς τα άλλα κόμματα και κυρίως προς αυτά που στην ουσία «βάζουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Τα ντιμπέιτ
Το σίγουρο είναι ότι μετά την Ανάσταση το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, κλείνοντας τα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα και επιχειρώντας να κερδίσει αρχικά τη μάχη στα ΜΜΕ. Η Ιπποκράτους, ως γνωστόν, έχει μέρες πριν δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «2+2» ντιμπέιτ, εξηγώντας ότι τα δύο πρώτα αφορούν τη μονομαχία Βενιζέλου - Σαμαρά και τα άλλα δύο στην αντιπαράθεση όλων των πολιτικών αρχηγών. Η απάντηση που έλαβαν έδειξε ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί την όσο το δυνατόν μικρότερη «έκθεση», αφού φάνηκε ότι συμφωνεί για μία μονομαχία με τον κ. Βενιζέλο και ακόμη μία με όλους τους άλλους αρχηγούς (άρα και με τους κ. Καρατζαφέρη και Καμμένο της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας»).
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στις τηλεοπτικές μονομαχίες γνωρίζοντας ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά «ακόμη και στις λαϊκιστικές εξάρσεις λόγου». Ωστόσο, πριν από τις τηλεμαχίες αρχίζουν οι περιοδείες. Την Πέμπτη του Πάσχα ο κ. Βενιζέλος θα εμφανιστεί στο γήπεδο του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη (όρια με την πολυπληθή Καλλιθέα), όπου θα μιλήσει στην πρώτη προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Την επόμενη μέρα ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να τονώσει το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε μια παραδοσιακά «πράσινη» περιοχή, που όμως τώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και στα γκάλοπ «απαντά» αρνητικά.
Η περιοδεία σε Ρέθυμνο και Χανιά θα γίνει αυθημερόν και την προσεχή Κυριακή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στις δύσκολες περιοχές, στην Κοζάνη, όπου δεν ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος, και στα Γιάννενα.
Το σποτ
«Πρεμιέρα» την Τετάρτη
Με το... σύνθημα το «ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα για να είναι αυτό που θα λάβει πρώτο τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης», η ηγεσία του κόμματος εισέρχεται επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία.
Επί δύο ημέρες ο κ. Βενιζέλος (πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη λόγω Πάσχα) ασχολούνταν μεταξύ μεγάλων διαλειμμάτων με τη σκηνοθεσία των πρώτων τηλεοπτικών σποτ, καθώς είναι ο ίδιος ο βασικός «πρωταγωνιστής». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα πρώτα σποτ θα παρουσιαστούν την προσεχή Τετάρτη και θα έχουν στον πυρήνα της δημιουργίας τους τον λόγο - δηλαδή θα αναδεικνύουν ερωτήσεις και απαντήσεις μαζί για την κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία. Οι ίδιες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι έγινε ειδική κουβέντα για το αν πρέπει να προβληθούν τα κορυφαία στελέχη που πλαισιώνουν τον κ. Βενιζέλο - και αυτό γιατί στη σύγκριση με τα αντίστοιχα της ΝΔ φαίνεται ότι κερδίζουν σημαντικούς πόντους. Η απάντηση (υπάρχουν ενδοιασμοί) θα δοθεί το αργότερο την Τρίτη, εφόσον η ΝΔ δεν σπεύσει νωρίτερα με τηλεοπτικά σποτ.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου