Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το μέλι Χαλκιδικής που ..Λατρεύουν οι Ιάπωνες !


Κεντρική Μακεδονία Το μέλι Χαλκιδικής που ..Λατρεύουν οι Ιάπωνες !

Την είσοδο σε νέες αγορές του εξωτερικού για το Μέλι Σίθων σχεδιάζει μέσα στο 2012 ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής. Με την μεγαλύτερη παραγωγή μελιού στην Ευρώπη και μερίδιο αγοράς 50% στη Βόρεια Ελλάδα ο Συνεταιρισμός εξάγει τα προϊόντα του σε Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Ιαπωνία και Αγγλία.

Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών πωλήσεων του Συνεταιρισμού.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συνεταιρισμού Γιάννη Καραδήμο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές, καθώς το τελευταίο εξάμηνο η κρίση στην κατανάλωση στην ελληνική αγορά έχει χτυπήσει και το μέλι. «Τα σημάδια για το 2012 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα νούμερά μας το 2011 ήταν σταθερά και διαθέσαμε το σύνολο της παραγωγής αλλά το 2012 δεν ξεκίνησε καλά», επισημαίνει ο κ.Καραδήμος.

Ο Συνεταιρισμός παράγει περί τους 800-1.000 τόνους μελιού ετησίως και κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο και ο ετήσιος τζίρος του φθάνει τα 5-6 εκατ.ευρώ. Το Μέλι Σίθων προέρχεται από 150 μελισσοκόμους, 100 μέλη του Συνεταιρισμού και 50 συνεργαζόμενους με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τη Χαλκιδική και δη την περιοχή της Σιθωνίας. Το Πευκόμελο και το Ανθόμελο του Συνεταιρισμού έχουν βραβευθεί με Superior Taste Award το 2010 και το 2011 αντίστοιχα από τον Διεθνή Οργανισμό Γεύσης και Ποιότητας (iTQi).

Ανταποκρινόμενος στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υγιεινής διατροφής ο Συνεταιρισμός θα προωθήσει εντονότερα σε καταστήματα της «μικρής αγοράς» τα προϊόντα του, πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό.

Ο κ.Καραδήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του μελιού που είτε εισάγεται χύμα και τυποποιείται ως ελληνικό είτε πωλείται από μαϊμού παραγωγούς. Εκφράζει, πάντως, την ελπίδα ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή της αγορανομικής διάταξης το εισαγόμενο μέλι που τυποποιείται θα φέρει σε διακριτό σημείο της συσκευασίας την προέλευσή του.



voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου