Το μέτρο αρχικά περιλαμβάνει δέκα βασικές κατηγορίες φαρμάκων, μεταξύ αυτών αντιβιοτικά, φάρμακα για το στομάχι, σκευάσματα για την καρδιά και τον διαβήτη.
Από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γιατροί δεν θα αναφέρουν στη συνταγή την εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου, αλλά τη δραστική ουσία που περιέχει. Ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει τη συνταγή στο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει τη μάρκα του φαρμάκου με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος ανά εταιρεία και φυσικά τη θεραπευτική ουσία.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θέλει να πάρει το παλιό του φάρμακο, μπορεί να το κάνει, αλλά θα πρέπει να πληρώσει εξ ιδίων την διαφορά.
Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Στο εξής, οι ιατροί αντί να γράφουν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, θα αναφέρουν στη συνταγή μόνο την ουσία ομεπραζόλη και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο) με τις ίδιες ακριβώς θεραπευτικές ιδιότητες, εφόσον έχει χαμηλότερη τιμή.
Ποια φάρμακα θα αντικατασταθούν με γενόσημα
Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν γίνεται για τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων, αλλά για πέντε κατηγορίες σκευασμάτων, όπως αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
- Ομεπραζόλη (π.χ. Losec)
- Κλαριθρομυκίνη (Klaricid)
- Φλουκοναζόλη (Fungustatin)
- Κεφουροξίμη (Zinadol)
- Λανσοπραζόλη (Laprazol)
- Κεφπροζίλη (Procef)
- Αζιθρομυκίνη (Zithromax)
- Κετιριζίνη (Zyrtec)
- Σιπροφλοξασίνη (CIproxin)
- Μελοξικάμη (Movatec)
Τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί περί τα 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων γίνεται βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και προϋποθέτει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων.
Διχασμένη η ιατρική κοινότητα, αντιδρούν οι εταιρείες
Η καθιέρωση των γενόσημων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις για το κατά πόσο τα φαρμακευτικά αντίγραφα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και για το δικαίωμα τον ιατρών να επιλέγουν φάρμακα για τους ασθενείς τους.
Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών δηλώνει υπέρ της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων με το 83,2% των γιατρών θεωρεί τα γενόσημα ως «ποιοτικά», ενώ το 85,9% εκτιμά ότι είναι «αποτελεσματικά» και το 84,7% «ασφαλή».
Ωστόσο παρά τις διευκρινίσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των γενοσήμων φαρμάκων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σε ανακοίνωσή του, τάσσεται κατά της συνταγογράφησής τους.
«Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων» αναφέρει στην ανακοίνωση ο ΙΣΑ.
Μάλιστα σε μία προσπάθεια να παρακάμψει τη νομοθεσία, ο ΙΣΑ προτείνει στους γιατρούς να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία, αλλά να βάζουν σε παρένθεση το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους. Παράλληλα προτείνει στους ιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και να σφραγίζουν χρησιμοποιώντας τη φράση «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), εκφράζοντας τις θέσεις και απόψεις των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, χαρακτηρίζει ως προσπάθεια διάλυσης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την Υγεία.
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει άριστα τις ανάγκες των ασθενών, όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές. Στην Ελλάδα το ποσοστό των πρωτότυπων φαρμάκων φτάνει το 82% με το ανάλογο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος - Άννα Μορφούλη
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου