Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θα κάνω ό,τι μπορώ να πειστούν οι Έλληνες να μείνουν στο Ευρώ, λέει ο Ολάντ πριν τη Σύνοδο


Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής
Τη δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσει τους Έλληνες να παραμείνουν εντός ευρωζώνης και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ έδωσε ο Φρανσουά Ολάντ, λίγο προτού ξεκινήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Αναφορικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης που, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, έχουν ζητηθεί από κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ολάντ είπε πως δεν είχε υπόψη του κανένα τέτοιο σχεδιασμό και ότι η Γαλλία δεν προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο. 

«Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν να μείνουν στην Ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει καθώς και για να πείσω τους Ευρωπαίους που τυχόν το αμφισβητούν, ότι υπάρχει ανάγκη να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Τη δέσμευση ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα μετέφερε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ο Ζοζέ Μπαρόζο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Μακάρι να υπήρχε ευκολότερος δρόμος, αλλά η τήρηση του Μνημονίου είναι ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος εξόδου από την κρίση» σημείωσε.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος, αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το Reuters δήλωσαν ότι το Euro Working Group κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

Το EWG αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποτελούν επίσης το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

«To Euro Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της Ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης που γνωρίζει τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει» συμπλήρωσε.

Προετοιμασίες και από την ΕΚΤ;

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εφημερίδα λέει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.
Στο δημοσίευμα προστίθεται πως και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου