Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι κλίνουν (διστακτικά) προς την υπερψήφιση του Συμφώνου, αν και οι Ιρλανδοί έχουν... «προϊστορία» σε απόρριψη ευρωπαϊκών συνθηκών (το 2001 και το 2008). Έτσι, σημειώνει το Reuters, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα από τα δύο ενδεχόμενα.
Τα μέλη της ιρλανδικής κυβέρνησης ανήκουν στο στρατόπεδο του «ναι» -και έτσι, ένα «όχι» μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίδραση στην πολιτική λιτότητας του Δουβλίνου.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Εντνα Κένι επισείει το κίνδυνο νέων πιέσεων στα ομόλογα της χώρας, η οποία ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιμον Γκίλμορ προειδοποίησε επίσης πως δεν θα υπάρξει επαναληπτικό δημοψήφισμα (όπως στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας).
«Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» είπε ξεκάθαρα ο Κένι, συμπληρώνοντας: «Η διαφορά μεταξύ 3% και 7%, 8% ή ακόμη και 9% είναι τεράστια» όσον αφορά το κόστος δανεισμού.
Από την άλλη πλευρά, το Sinn Fein έχει διαφορετική άποψη: Το κόμμα προτείνει καταψήφιση του Συμφώνου, λέγοντας πως η λιτότητα έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Απόρριψη του Συμφώνου από το Δουβλίνο, υποστηρίζει, θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ.
Ασχέτως πάντως της έκβασης του δημοψηφίσματος, το Sinn Fein μάλλον θα βγει κερδισμένο. Οντας το μοναδικό μεγάλο κόμμα που αντιδρά στο Σύμφωνο, έχει τις τελευταίες εβδομάδες την παρουσία του στην ιρλανδική δημόσια σφαίρα να ενισχύεται.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου