''Το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Ιρλανδία για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιστροφή ή όχι του Δουβλίνου στις αγορές ομολόγων, αργότερα στο έτος.
Η ανανέωση των φόβων για ντόμινο από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει ωθήσει τα επιτόκια στα 9ετή ιρλανδικά ομόλογα πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Η αγορά εταιρικών ομολόγων έκλεισε μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
«Η ψήφος «Όχι» θα εξαλείψει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θα δυσχεράνει περαιτέρω την προσέλκυση των επενδύσεων που χρειαζόμαστε για να παράγουμε ανάπτυξη και να αντεπεξέλθουμε στους στόχους του προγράμματος διάσωσης,» δήλωσε η Lucinda Creighton, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας στους Financial Times.
Οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι οι Ιρλανδοί θα ψηφίσουν «Ναι» και τονίζουν ότι, παρά τα πρόσφατη άνοδο των yields, η Ιρλανδία δείχνει να απαγκιστρώνεται σε ένα βαθμό από την υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης. Το χρηματιστήριο του Δουβλίνου είναι ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που δεν έχει χάσει όλα από τα κέρδη που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους.
«Το πιθανότερο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα ορθολογικό αν και δυσαρεστημένο Ναι» εκτιμά ο Paul Griffiths της Aberdeen Asset Management.
Μια επιτυχής έκβαση είναι απαραίτητη για να μπορέσει το Δουβλίνο να αξιοποιησει το ταμείο διασώσεων της Ευρώπης European Stability Mechanism και τον προκάτοχό του, το European Financial Stability Facility.
Αν και η Ιρλανδία δηλώνει ότι δεν χρειάζεται δεύτερη διάσωση, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν έχει τις «πλάτες» του ESM θα μπορέσει να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Η Ιρλανδία είχε αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο 2010, δύο μήνες πριν προσφύγει στον μηχανισμό διασώσεων.
Όμως ο οργανισμός διαχείρισης χρέους δηλώνει ότι θέλει να πουλήσει κρατικά ομόλογα το καλοκαίρι καθώς και να εισάγει ανταλλαγή ομολόγου για να ελαφρύνει τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις της χώρας το 2014, όταν θα πρέπει να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης.
Ο Donal O’Mahony της χρηματιστηριακής Davy, αναφέρει ότι ο οργανισμός πιθανότατα θα είχε ήδη εισάγει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ή θα είχε συμμετάσχει σε ανταλλαγή ομολόγου ήδη, αν δεν είχε προκηρυχθεί το δημοψήφισμα.
Αν είναι επιτυχές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα δημιουργηθούν συνθήκες για πωλήσεις πιο βραχυπρόθεσμων χρεογράφων, τουλάχιστον''.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου