Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Φεστιβάλ Άρδα 25-29 Ιουλίου 2012


Ανατολική Μακεδονία - Θράκη Φεστιβάλ Άρδα 25-29 Ιουλίου 2012

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία που κατακλύζεται από τη φύση αλλά και τη δροσιά των νερών του Άρδα χιλιάδες επισκέπτες, ως επί το πλείστον νεανικό κοινό, θα μπορέσουν και αυτό το καλοκαίρι για πέντε ολόκληρες ημέρες, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου, να κατασκηνώσουν ή να βρεθούν απλά αυθημερόν για να απολαύσουν ένα μεγάλο πλέγμα εκδηλώσεων που και φέτος διοργανώνεται στις Καστανιές Έβρου. Άλλωστε, η Συνάντηση Νέων Άρδα είναι γνωστή και εδραιωμένη στη συνείδηση των Βορειοελλαδιτών ως μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι δίπλα σε ποτάμι.

Στο πλαίσιό της και φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στην κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων. Εκεί θα βρεθούν για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους δημοφιλείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχοντας οριστικοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά όχι προς το παρόν τις ημερομηνίες που θα εμφανιστεί ο καθένας ξεχωριστά, οι διοργανωτές περιέλαβαν σε αυτό πολλά ονόματα καλλιτεχνών, όπως τους: Θάνο Ανεστόπουλο, Γιάννη Χαρούλη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Παύλο Παυλίδη και «B Movies», Λεωνίδα Μπαλάφα, «Ρόδες United», Χρήστο Μόραλη και Κωνσταντίνα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπη Στόκα, Αργυρώ Καπάρου, Θάνο Μικρούτσικο και Γιάννη Κούτρα, Ελένη Βιτάλη, «Ceytano», «Baildsa» και «Locomondo». Επίσης, στη διάρκεια του πενθημέρου η κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων θα φιλοξενήσει θρακιώτικο γλέντι, που συντονίζεται με το στοιχείο της εντοπιότητας της περιοχής.

Οι παράλληλες δράσεις

Πέρα από τις εκδηλώσεις αυτές που συγκεντρώνουν το μουσικό ενδιαφέρον του κοινού προετοιμάζεται από τους διοργανωτές και ένα μεγάλο πλέγμα παράλληλων δράσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Άλλωστε, η φυσιολογία της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη φιλοξενία αθλητικών και πολιτιστικών (και εκτός μουσικής) δραστηριοτήτων, αλλά και για δράσεις ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα. 

Έτσι, στις παράλληλες αυτές δράσεις περιλαμβάνεται ποδηλατοδρομία που διοργανώνει η αντιδημαρχία Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντών του δήμου Θεσσαλονίκης που στο πλαίσιο της ανάληψης του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» θα συντονίσει ομάδα εθελοντών ποδηλατών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Άρδας, κάνοντας στάσεις στις μεγάλες πόλεις. Εκτός από το αθλητικό αυτό πνεύμα, η φετινή Συνάντηση θα έχει και εικαστικό χαρακτήρα με την παρουσία σε αυτήν της διοργάνωσης Athens Video Art Festival (είναι το επίσημο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας), που θα παρουσιάσει έκθεση και θα πραγματοποιήσει εικαστικές παρεμβάσεις.

Στη διάρκεια του πενθημέρου θα πραγματοποιηθούν ακόμη εργαστήριο δημιουργίας κινούμενης εικόνας για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-12 ετών), με τους μαθητές να σχεδιάζουν τις πρώτες τους κινούμενες δημιουργίες με τη βοήθεια έμπειρων animators. Τέλος, θα δοθούν και σεμινάρια με τίτλο «Από το χαρτί στην οθόνη, τι συμβαίνει πριν πατήσω το Rec» από τον Παναγιώτη Γιάκα, τα οποία θα έχουν ως θέμα τους την οπτική αφήγηση, συμπεριλαμβάνοντας όλη την γκάμα της εικόνας, ξεκινώντας από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ώς τα εικονογραφήματα.

 Εφημ. «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου