Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πια Σωτήρες .


Γράφει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ημαθίας
Παπαστεργίου Αστέριος  
 Οι εκλογές της 6ης του Μάη και της 17ης του Ιούνη είναι πια παρελθόν. Έχουν  δώσει  συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα και είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον  κύριο Αντώνη Σαμαρά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι νέες εκλογές να πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας μας.
    Ασφαλώς,  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκλογές της 6ης του Μάη προκλήθηκαν από τον κύριο Αντώνη Σαμαρά και ανέδειξαν πολιτικά ισχυρό τον   κύριο Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά,  οι εκλογές της 17ηςτου Ιούνη    προκλήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα και ανέδειξαν πολιτικά ισχυρή τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Αν γινόταν κυβέρνηση με βάση τα αποτελέσματα των  εκλογών της 6ης του Μάη ο συσχετισμός δυνάμεων θα ήταν διαφορετικός και σίγουρα με αριστερότερη κατεύθυνση.
    Έτσι όμως γίνεται πάντα όταν οι πολιτικοί μας δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα της κάλπης και προκαλούν εκλογές για μικροκομματικούς λόγους.
    Ο λαός μας είναι πάντα εδώ και αποδίδει αυτά που πρέπει στον καθένα μας.   Για να συμβεί αυτό επιβάλλεται τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό να αντιληφθούν  και να συμβιβαστούν με τα μηνύματα που έστειλε ο Ελληνικός λαός και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις.
    Κατά την άποψή μας ο Ελληνικός λαός είπε καθαρά και ξάστερα τα εξής:
1)     Δεν θέλει και δεν επιθυμεί πια να κυβερνηθεί από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έκλεισαν τον κύκλο τους. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι το ζητούμενο, ο ορίζοντας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι τόσο τα κόμματα όσο και το πολιτικό προσωπικό οφείλουν να αποκτήσουν κουλτούρα συνεργασίας και διαλόγου. Πρέπει να μάθουμε να κουβεντιάζουμε περισσότερο και να μαλώνουμε λιγότερο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.  Η διαφορετική άποψη αποτελεί υγεία για το πολιτικό μας σύστημα. Ο σεβασμός και η αναγνώριση του δικαιώματος να εκφράζεται η άλλη άποψη, αποτελούν εκ των ων ουκ ανευ στοιχεία  προκειμένου να διαμορφωθεί κουλτούρα συνεργασίας και διαλόγου. Ο λαός μας  σε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις απέρριψε τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου μη δίνοντας κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Είναι καιρός το πολιτικό μας σύστημα να καταργήσει τον παραπάνω νόμο και να δημιουργήσει ένα νέο με βάση την απλή αναλογική. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου, και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ισχύσει αμέσως από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μια τέτοια πράξη αποτελεί την απαρχή εξυγίανσης του πολιτικού μας συστήματος και συνιστά  αίτημα  απαιτητό από όλο τον Ελληνικό λαό. Είναι φανερό  ότι σήμερα κανένας λαός δεν μπορεί να κυβερνηθεί μόνο με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Απαιτείται η ύπαρξη πλειοψηφίας και στην κοινωνία που θα εκφράζεται και στο κοινοβούλιο.
2)     Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πολιτεύεται με βάση την παραπάνω εντολή. Ταυτόχρονα δε,  επιβάλλεται να λέει ολόκληρη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Ο λαός μας είναι πολύ πιο ώριμος και πολύ πιο δημοκρατικός απ’ όσο κάποιοι πιστεύουν. Μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να υποστεί τις θυσίες που απαιτούνται .Αρκεί να είναι δίκαιες και καθολικές. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό  σε περίοδο  κρίσης κάποιοι να πλουτίζουν από τις θυσίες και τον πόνο των λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού.
3)     Η πολιτική που ασκήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια , καθώς και ο τρόπος άσκησής της απορρίφθηκαν. Αυτή η πολιτική είχε τα εξής χαρακτηριστικά: α) οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. β) βάρβαρη αύξηση της φορολογίας κυρίως στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Γ) ισχυρή ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη. Το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται διαλυτικό για την κοινωνία μας, κυρίως  στις τάξεις των νέων.  Στη νέα γενιά που συνηθίζουμε να λέμε ότι αποτελεί το μέλλον του τόπου και την οποία προς το παρόν την αναγκάζουμε να ξενιτεύεται για να βρει δουλειά.
Η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί απ’ εδώ και πέρα  οφείλει να υιοθετήσει ορισμένα  και αυστηρά προσδιορισμένα χαρακτηριστικά :
     Α) Να αποκαταστήσει τις αδικίες που μέχρι σήμερα είχαμε από την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
    Β) Να πατάξει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή με συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις , εγχείρημα δύσκολο αλλά εφικτό,  εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.
     Γ) Να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα και να μειώσει το κόστος λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα. Η μείωση των μισθών του υπουργικού συμβουλίου κατά 30% δεν είναι αρκετή, παρόλο  που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Δεν μπορεί π.χ. οι έμμισθοι συνεργάτες να είναι τόσοι πολλοί. Δεν μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που εισπράττουν δυο, τρεις ή και τέσσερις συντάξεις. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο σύμφωνα με το σύνταγμα.
    Δ) Να πατάξει την διαπλοκή , την αδιαφάνεια και να επιβάλλει δημοκρατική διοίκηση στην κρατική εξουσία.
    Είναι τα ελάχιστα πράγματα που είναι απαραίτητα για την αλλαγή πορείας της χώρας μας προς την πρόοδο και την προκοπή.
    Στη σημερινή εποχή όλα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Η αλλαγή είναι ο κανόνας και η στασιμότητα η εξαίρεση. Σ’ αυτό το περιβάλλον πρέπει να προσαρμοσθούμε. Δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που πρέπει να κάνουν αυτό για το οποίο επιλέχτηκαν. Και η επιλογή αυτή έγινε με βάση  τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου