Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Προσωρινό τέλος στον μαραθώνιο των καρκινοπαθών


Δεσμεύσεις ότι έως αύριο θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και οι καρκινοπαθείς θα εξασφαλίζουν χωρίς μαραθώνιο εναγώνιας αναζήτησης τα φάρμακά τους, ανέλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρίστος Κίττας.


Η - προσωρινή - λύση που βρέθηκε είναι να πληρώνονται οι τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με αντικαρκινικά φάρμακα αμέσως μόλις παραδίδουν αυτά τα σκευάσματα και για τις ποσότητες που παραδίδουν, ενώ η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οι δραματικές ελλείψεις φαρμάκων και ειδικά των αντικαρκινικών μπήκαν ψηλά και στην προεκλογική ατζέντα, με όλα τα κόμματα να παίρνουν θέση την ώρα που ο υπηρεσιακός υπουργός αναζητούσε τα απαραίτητα κονδύλια για να εφοδιασθούν τα νοσοκομεία με τα ακριβά φάρμακα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Χρίστου Κίττα, η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί έως αύριο, έστω προσωρινά. «Οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραδόσει, και θα συνεχιστεί αυτό μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα» επισήμανε ο κ. Κίττας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξασφαλιστεί από τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, με τα οποία τα νοσοκομεία θα πληρώσουν τρεις φαρμακευτικές που διακινούν αντικαρκινικά φάρμακα. Οι εταιρείες αυτές είχαν αναστείλει το τελευταίο διάστημα τις παραδόσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών. Από την άλλη, οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που λόγω του Μνημονίου διαχειρίζονται προϋπολογισμούς στα όρια της χρεοκοπίας απέφευγαν να παραγγέλνουν τις αναγκαίες ποσότητες ακριβών σκευασμάτων για να μην ξεφύγουν οι δαπάνες.
Στο μεταξύ, σε ανοιχτή επικοινωνία θα βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ με τους πολίτες «ώστε να τους κατευθύνουν στο σωστό είτε νοσοκομείο είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους».
Ανυποχώρητοι παραμένουν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι δεν βάζουν τέλος στις κινητοποιήσεις τους, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση τηρεί πιστά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους για τα χρέη του 2012. Ο κ. Κίττας έκανε έκκληση στους εκπροσώπους του κλάδου να επανεξετάσουν την θέση τους, ενώ αναφερόμενος στις συνταγές που έχουν εκτελεστεί το 2011 και δεν έχουν εξοφληθεί επαναδιατύπωσε τη θέση του ότι «τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο που θα επιλυθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές».
Πάντως, στελέχη του υπουργείου Υγείας άφηναν χθες αιχμές για τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις τους κρύβονται συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γκρίζα ζώνη αποτελεί για τους φαρμακοποιούς η μείωση του ποσοστού κέρδους στα ακριβά φάρμακα - πλην των αμιγώς νοσοκομειακών που έχουν επιστρέψει από τα ράφια των φαρμακείων στα νοσοκομεία -, καθώς το δεύτερο Μνημόνιο για την υγεία ορίζει ότι το περιθώριο κέρδους για σκευάσματα άνω των 300 ευρώ δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.
Το μέτρο αυτό που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του μήνα σε συνδυασμό με το rebate (επιστροφή ποσοστού στα ασφαλιστικά ταμεία βάσει του κέρδους των φαρμακείων) συνεπάγεται ψαλίδισμα στα ετήσια κέρδη των φαρμακοποιών που υπολογίζεται στα 60 - 70 εκατ. ευρώ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου