Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η βρωμιά κάνει καλό στην υγεία των παιδιών


Τα παιδιά στην ύπαιθρο εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες από τα συνομήλικά τους στις πόλεις

Τώρα πλέον τεκμηριώνεται και με έρευνες ότι τα παιδιά που ανακατεύονται περισσότερο με βρωμιές στην ύπαιθρο είναι πιο υγιή από τα συνομήλικά τους στα αστικά κέντρα. Έρευνα του πανεπιστημίου Northwestern University in Chicago που δημοσιεύεται στο περιοδικό Clinical Pediatrics στην έκδοση Ιουλίου καταδεικνύει ότι τα παιδιά στα πυκνοκατοικημένα κέντρα είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε διατροφικές αλλεργίες. Άλλη έρευνα κατέδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χοίρους ή αγελάδες προπονούν και κάνουν ανθεκτικότερο το αμυντικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ευάλωτα σε άγνωστους ιούς.

Η έρευνα των παιδιάτρων από το Σικάγο, έγινε σε δείγμα 40 χιλιάδων παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών . Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στις πόλεις περίπου το 9,8% των παιδιών είναι αλλεργικά σε ορισμένα τρόφιμα. Σε αγροτικές περιοχές υπάρχουν το ποσοστό αυτό είναι μόνο 6,2%. Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην αλλεργία στα φιστίκια που την είχαν 2,8% των παιδιών της πόλης αλλά μόνο 1,3% στις αγροτικές περιοχές και στα θαλασσινά που τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 2,4% και 0,8%. Αντιθέτως δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, στο γάλα και τη σόγια. Η σοβαρότητα των περιστατικών ήταν παντού η ίδια: Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικία, το 40% των αλλεργικών παιδιών είχε κλινικά σοβαρά επιπλοκές ή διέτρεξε κίνδυνο η ζωή του.

Πάντως οι γιατροί δεν εξεπλάγησαν πραγματικά με τα νέα αποτελέσματα. «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει με πολύ μεγάλο δείγμα τα συμπεράσματα άλλων επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, λεει ο καθηγητής του νοσοκομείου παίδων Hauner στο Μόναχο, Berthold Koletzko. 

Γνωρίζουμε ήδη – προσθέτει - ότι υπάρχει διαφορά στις αλλεργικές αντιδράσεις παιδιών πόλης – χωριού μεταξύ άλλων στα άσθμα, τα εκζέματα, την αλλεργική ρινίτιδα ή την επιπεφυκίτιδα. «Το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι: Από τι προκαλείται αυτή η διαφορά;», προσθέτει ο καθηγητής και συνεχίζει: Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικροσωματίδια στις πόλεις επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ανοσοποιητικό σύστημα. Επισης ότι οι αλλεργίες είναι πιο συχνές σε οικογένειες με υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και λιγότερο συχνές σε οικογένειες με πολλά παιδιά.

Πάντως, καταλήγει ο κ. Koletzk είναι η λεγόμενη «υπόθεση της ζούγκλας» σύμφωνα με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού εκπαιδεύεται καλύτερα σε άγνωστους ιούς αν το παιδί εκτίθεται στον αχυρώνα για χοίρους και βοοειδή. Ή για να ειπωθεί αλλιώς: Η βρωμιά διατηρεί τα παιδιά υγιή.



skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου