Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ Λύση η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης


Λύση η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διαμορφωθούν από τώρα οι όροι για να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση, χωρίς να χαθεί χρόνος σε διερευνητικές εντολές. Υπογράμμισε πως κανένας δεν μπορεί μόνος του σε αυτή τη δύσκολη περίσταση
Πρόσκληση στους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων, τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Καμμένο και Κουβέλη, να διαμορφώσουν τώρα τους όρους ώστε τη Δευτέρα το πρωί να προσέλθουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συγκεκριμένη απόφαση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έκανε χθες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ζητώντας από τους τέσσερις αρχηγούς να τοποθετηθούν επί της πρότασης που τους έστειλε εγγράφως την περασμένη Κυριακή, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, επιπλέον χθες, την ανάγκη να μην υπάρξει περίοδος διερευνητικών εντολών, αλλά άμεση λύση και απάντηση στην κορυφαία πολιτική και οικονομική εκκρεμότητα.

«Την απάντηση, βέβαια, στον φόβο και στην ακυβερνησία και την ελπίδα του αύριο μπορεί και οφείλει να τη δώσει ο ελληνικός λαός που κρατά το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια του την Κυριακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, όπου διά της περιγραφής της κατάστασης και των αδιεξόδων που διαβλέπει (αν δεν υπάρξει λύση) επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για το ότι «ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να εμπλέξει ''σώνει και καλά'' τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία λύσης με την οποία δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για τον εθνικό κίνδυνο να πάμε σε ένα εννιαήμερο διερευνητικών εντολών ψάχνοντας να βρούμε λύση...».
Σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στην πρόσφατη περίοδο των διερευνητικών εντολών: «Ποιος απόλαυσε την περίοδο των διερευνητικών εντολών στις 6 Μαΐου; Ποιος την έκανε θέμα και θέαμα; Ποιος καθυστέρησε την εντολή στα χέρια του για να νιώθει ότι έχει εκείνη τη στιγμή μικρομέγαλα και αλαζονικά τον έλεγχο των καταστάσεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας». Και δεν έμεινε εκεί, συνέχισε με έμμεσες αλλά σαφείς βολές εναντίον του κ. Τσίπρα: «Με τις απαντήσεις που δίνουν φαίνεται ότι επενδύουν στην πόλωση και στον διχασμό, δηλαδή στο αδιέξοδο. Πάλι θα βρεθούν κάποιοι, οι οποίοι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και κάποιοι, οι ωραίοι και αλώβητοι, θα κρατήσουν την πολιτική τους παρθενία και θα κάνουν κριτική!».
Είναι πασιφανές ότι το «σύνθημα» που θα μπορούσε να υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στους πολίτες, είναι «κανείς δεν μπορεί μόνος σ' αυτή τη δύσκολη περίσταση». Μάλιστα αυτή τη φράση επέλεξε για να «κλείσει» χθεσινή του δήλωση με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου Ολάντ στο Mega.
«Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης για μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, για μια σύμβαση που μας δίνει τα θετικά της και που αλλάζει τα αρνητικά της, για μια διακυβέρνηση συνεργασίας, γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος του», είπε ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας «απλά και αυτονόητα» όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που όμως «κάποιοι σπεύδουν να τον ερμηνεύσουν, να τον οικειοποιηθούν, να τον παρερμηνεύσουν ευγενικά, θεωρώντας ότι είπε αυτά που οι ίδιοι εννοούν».
Βασικοί άξονες
Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος θύμισε τους βασικούς άξονες της πρότασής του προς τους αρχηγούς, που παραπέμπει σε άμεσες κινήσεις για την παραμονή στο ευρώ, στο χτίσιμο αρραγούς εσωτερικού μετώπου και της διαπραγματευτικής ισχύος. «Αντί γι' αυτό», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, «βλέπω από τη μια μεριά παλαιοκομματικές πρακτικές. Από την άλλη μεριά, βλέπω επικίνδυνες αντιφάσεις και αλαζονεία. Τη μια λένε ότι ''το ευρώ δεν είναι φετίχ'', άρα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό. Την άλλη επιμένουν πως πρέπει να περάσει η Ελλάδα μέσα από την πόλωση: ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ε, όχι! Δεν θα μπουν οι Ελληνες σ' αυτό το πλαστό δίλημμα. Θα δώσουν με την ψήφο τους την απάντηση που εκφράζει την αγωνία τους και την προσδοκία τους: κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης για μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ».
Φώφη Γιωτάκη

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου